tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen reinigen en onderhouden

Heb je een kunststof tuinset of ben je van plan er een aan te schaffen? Dan ben je vast en zeker ge´nteresseerd in het juiste onderhoud van dit materiaal. Met geregelde poetsbeurten geniet je immers langer van je tuinmeubelen.

Tuinmeubelen van kunststof

De laatste jaren lijken kunststof tuinmeubelen aan populariteit in te boeten ten voordele van meer trendy materialen zoals (teak)hout, aluminium en metaal. Kunststof tuinmeubelen zijn nochtans duurzaam, relatief weersbestendig en verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en modellen. De betrekkelijk lage prijs van kunststof tuinsets zorgt er dan ook voor dat dit materiaal blijft opduiken in tuinen, al is het maar in afwachting van een duurdere en chiquere tuinset van een andere grondstof.

 

Kunststof tuinmeubelen in herfst en winter

Een tuinset van kunststof mag in principe het hele jaar door buiten blijven staan, ook in het najaar en de winter zou hij weer en wind zonder problemen trotseren. Toch is vooral de kwaliteit van kunststof bepalend voor de mate van weersbestendigheid Ún vuilbestendigheid: goedkope materialen verweren sneller dan duurdere. Daarom doe je er goed aan om tuinmeubelen van minder sterk kunststof af te dekken, of op te bergen in het tuinhuisje of onder een afdak. Zo ben je er zeker van dat je tuinset langer mooi blijft en geen grauwe kleur krijgt, iets wat je vooral ziet bij witte exemplaren.

 

Kunststof tuinmeubelen poetsen

Als je je tuinset in het voorjaar weer te voorschijn haalt, kan je hem best een poetsbeurt geven. Kunststof regelmatig schoonmaken of afborstelen met een harde borstel  zorgt er trouwens voor dat vuil niet dieper in de kunststof poriŰn en scheurtjes dringt, zodat je langer van je tuinset kan genieten.

 

Tips:

  • Gebruik geen schuurmiddelen, want dan ontstaan er fijne krasjes in de kunststof waar zich gemakkelijk vuil ophoopt.
  • Gebruik geen hogedrukspuit, want deze tast het materiaal aan.
  • Je kan kunststof tuinmeubelen gemakkelijk poetsen met een sopje van warm water en vloeibare zeep. Spoel de zeepresten daarna weg met water.
  • Of neem de tuinset af met warm water waarin je een handje soda oplost. Spoel de meubelen na met water.
  • Krijg je de kunststof niet zuiver met een gewoon sopje, dan kan je je toevlucht zoeken in speciale kunststofreinigers of zogenaamde -vernieuwers.

Kunststof tuinmeubelen preventief behandelen

In de handel kan je een speciale vuilafstotende polish voor kunststof kopen. Deze belooft een antistatische werking te hebben op kunststof. Daardoor zou je een vuilafstotend en gladder oppervlak bekomen dat geen vuil aantrekt, vasthoudt of laat binnendrinken. Ook de kleur en glans krijgen er een oppepper mee.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin