tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Radijsjes zaaien is kinderspel

Met hun milde, doch ietwat pittige smaak zijn rauwe radijsjes een onmisbaar ingrediŽnt in slaatjes. Je kan deze groente gemakkelijk zelf in je eigen tuin kweken. Wij leggen je uit hoe je te werk moet gaan en waarop je moet letten.

Radijsjes zijn wortelknollen

Radijs of Raphanus sativus behoort tot de kruisbloemenfamilie. De naam is afgeleid van het Latijnse woord radix, dat wortel betekent. Vlak boven de wortel van de radijs bevindt zich een eetbare bol met wit vruchtvlees en doorgaans een rode schil, al zijn er ook rassen met een witte, witrode of gele schil.

 

Zomerradijs of winterradijs?

Wat radijsjes betreft, maken we een onderscheid tussen zomer- en winterradijs.

 

De meest bekende radijsjes die we uit de supermarkt kennen, behoren tot de zomerradijs met zijn kleinere en kortere wortels. Het zijn snel groeiende radijsjes die een milde en knapperige smaak opleveren, waardoor ze ideaal zijn om rauw te verwerken in salades of als gezond tussendoortje.

 

Winterradijs is heel wat groter dan zomerradijs. De wortels kunnen wel een halve kilo wegen en zijn heel wat grover dan zomersoorten. Je moet ze dan ook koken in plaats van rauw verwerken. Ook al omdat deze radijs veel pittiger smaakt.

 

Radijs zaaien

Radijs kan je haast het hele jaar door zaaien. Vanaf december tot halfweg in maart kan je radijs onder glas of onder folietunnels zaaien. Eens het voorjaar zijn intrede doet, kan je radijs zonder bescherming in volle grond zaaien. Zaai deze groente niet te dik uit.

 

Verzorging van radijs

Waarop moet je letten als je radijsjes in je tuin wil telen?

 • Radijsjes houden van een humusachtige, lichte en vochthoudende ondergrond.
 • Op een zonnige plaats groeien radijsjes uit tot mooie wortelknollen zonder al te veel energie te steken in loofvorming.
 • In het midden van de zomer kan de zon te sterk zijn. Zorg voor wat schaduw zodat de planten geen zaad schieten.
 • Geef radijsjes geen aanvullende bemesting.
 • Bij droog weer moet je radijs geregeld water geven voor een snelle groei en om te vermijden dat ze voos, taai en te scherp van smaak worden.

Radijs oogsten

Radijsjes moet je oogsten als ze jong en mals zijn. Eigenlijk mogen ze nog niet volgroeid zijn, dan verliezen ze hun knapperigheid.

 

Zomerradijs groeit erg snel en kan je na een viertal weken al oogsten. Winterradijs doet er wat langer over na het zaaien. Reken een twee- ŗ drietal maanden voor je dit type radijs kan oogsten.

 

Plagen en ziektes bij radijs

Radijsjes hebben normaliter niet veel last van ziektes. In zeldzame gevallen kan de schimmel knolvoet radijs aantasten. In de herfst kan er al eens valse meeldauw optreden, een schimmel die zich uit in zwarte vlekken op de knol.

 

Ongewenste bezoekers komen vaker voor. Zo kunnen slakken, springkevers en de maden van de kleine koolvlieg de groente aantasten. Bestrijd deze respectievelijk met slakkenkorrels, derrispoeder en insectengaas. Heb je last van vogels? Bescherm de radijsjes dan met netten.

 

Radijs in tal van variŽteiten

Hierboven maakten we een onderscheid tussen zomer- en winterradijs. Binnen deze twee groepen is er heel wat keuze in variŽteiten. In wat volgt, een greep uit het aanbod:

 

Zomerradijs:

 • Cherry Belle Ė Deze snel groeiende radijsvariŽteit kleurt donkerrood.
 • Sparkler Ė Deze zomervariŽteit kenmerkt zich door een milde smaak, een middelgrote ronde vorm en een rode kleur met een witte punt.
 • French Breakfast Ė Ook dit is een zogenaamde witpunt met een milde smaak. De vorm wijkt af van die van de klassieke radijsjes: niet bolvormig, maar langgerekt.
 • Pink Beauty Ė Een zomervariŽteit met een opvallende roze kleur en wit vruchtvlees. Deze middelgrote, ronde radijsjes smaken mild en krokant.
 • Zeeuwse Gele Zeempjes Ė De naam zegt het zelf al: deze variŽteit radijsjes levert gele knolletjes op met een pittige smaak.
 • White Icicle Ė Typisch voor deze variŽteit zijn de schuin toelopende, langwerpige witte knollen. Ze hebben een milde smaak.

Winterradijs:

 • China Rose Ė Deze Chinese radijsvariŽteit levert grote en langwerpige radijsjes op met een rozerode schil die gemakkelijk 20 centimeter lang worden.
 • Mino Early Ė Nog langer wordt deze Japanse variŽteit radijs. De slanke wortels leveren een milde smaak op.
 • Black Spanish Round Ė Een erg sterke variŽteit winterradijs met een zwarte schil.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin