tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Courgette oogsten in eigen tuin

Courgettes kan je koken, bakken, smoren of vullen. Heb je zin om culinair te experimenteren met courgettes? Start dan met courgettes uit eigen tuin, je kweekt deze groente immers snel en gemakkelijk zelf.

Ondergrond voor courgette
Courgette kan je op alle grondsoorten telen. De enige voorwaarde is dat het gewas over voldoende water beschikt. Teel je courgette in een droogte-gevoelige ondergrond, dan moet je het gewas regelmatig water geven.

Courgette bemesten
Courgette houdt van een flinke portie mest. Je doet er dan ook goed aan om een stevige dosis organische mest onder te spitten in het zaaibed van de courgette. Doe dit wel ruim voor je courgette begint te zaaien.

Courgette zaaien
Half mei kan je courgette onder glas zaaien. Courgette vroeger zaaien wordt afgeraden. Voor 15 mei is de kans op nachtvorst immers reŽel en nachtvorst remt de groei sterk.

Men raadt aan om de zaadjes in potjes met een diameter van 8 tot 10 centimeter te leggen. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde.

Courgette planten
Zoín 14 dagen na het zaaien kan je de zaailingen in volle grond planten. Houd daarbij een afstand van 150 op 75 centimeter aan. De groente zal na een tijdje grote bladeren en bloemen vormen.

Courgette bestuiven
Courgettes zijn meer bepaald de vruchten van het gewas. Wil je courgettes kunnen oogsten, dan moet er sprake zijn van een bestuiving bij de bloemen.

Normaal gezien zijn er genoeg bijen in de natuur om voor de bestuiving te zorgen. Bij slecht weer vliegen bijen echter niet uit. Bij aanhoudend slecht weer moet je de planten dan ook zelf bestuiven. Hoe doe je dat?

  • Snijd een mannelijke bloem van de plant.
  • Verwijder de gele bloemkroon.
  • Strijk de mannelijke bloem nu over een vrouwelijke bloem. Deze laatste herken je aan het dikke vruchtbeginsel onder de bloem.

Bestuif courgettes voor 11 uur in de ochtend want daarna sluiten de bloemen zich.

Courgette oogsten
Vanaf het ogenblik dat de lengte van de courgettes om en bij de 20 centimeter is, kan je de groenten oogsten. Doorgaans is dat vanaf half juli.

Omdat de courgettes erg snel groeien, mag je rekenen op minimaal 3 oogsten per week. Courgettes oogsten kan tot de eerste nachtvorst.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin