tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Asperges van eigen kweek

Wil je zelf asperges proberen te kweken in je moestuin? Met voldoende koele temperaturen en zonlicht is dat een fluitje van een cent.

Asperges als scheuten van Asparagus officinalis
Asperge of Asparagus officinalis behoort tot de familie van de lelies. Men teelt de groente al meer dan 2000 jaar en vandaag de dag is het nog steeds een populair gewas voor de eigen groentetuin. Als vaste plant zal asperge jaar na jaar een flinke oogst opleveren, tenminste als je de groente op de juiste manier plant en onderhoudt.

Onder de grond bevinden zich wortels voor de opslag en compacte stengels, rizomen genaamd. De wortels slaan voedsel op en de rizomen produceren eetbare scheuten oftewel de asperges zoals we die op ons bord krijgen. Als je de scheuten niet oogst, dan ontwikkelen ze zich op korte termijn tot varenachtige struiken van 180 centimeter hoog, soms zelfs hoger.

Bloemen van asperges
Asperge kent zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Beide geslachten produceren bloemen waarna de vrouwelijke planten ook nog eens kleine, ronde en rode bessen in de herfst vormen. Al moet daarbij gezegd worden dat vrouwelijke planten niet zolang leven of zoveel produceren als de mannelijke aspergeplanten.

Koele temperaturen voor asperges
Asperge is een groente die een koel seizoen nodig heeft. Hij geeft dus de voorkeur aan een groeiperiode met koude temperaturen, maar zonder vorst. Vroege aspergeplanten sterven vaak af vanwege late vriesnachten.

Zonnige plaats voor asperges
Plant asperge op een plaats waar de groente minstens 7 8 uur zon krijgt op zonnige dagen.  Een noordelijke of oostelijke helling krijgt de voorkeur boven een zuidelijke of westelijke helling, aangezien deze trager opwarmen in de lente.

De aspergeplanten plant je best aan de zijkant van een groentetuin, bij andere vaste planten zoals rabarber, aardbeien en braamstruiken. Zo ben je zeker dat je de plant niet stoort bij andere activiteiten in de tuin.

Doorlatende bodem voor asperges
Aspergeplanten overleven in eender welke goed waterdoorlatende bodem. De beste ondergrond voor asperge is diep en los zoals zanderige leemgrond. Vermijd klei met een zware textuur en een ondiepe ondergrond, want deze beperkt de ontwikkeling van de wortels en stimuleert wortelrot. Erg zanderige bodems houden dan weer niet genoeg vocht vast voor een krachtige aspergegroei.

Aarde die snel opwarmt in de lente, bevordert een snelle groei en oogst. Dit kan ook een nadeel vormen, want aspergescheuten die zich ontwikkelen, groeien traag in erg koud weer en sterven bovengronds af bij vorst.

Daarnaast groeit asperges het best op een bodem met een pH-waarde van 6.0 6.5.

Asperges aanplanten
Vroeg in de lente mag je asperges beginnen aanplanten: reken op februari of maart. Je start best met jonge planten, want het vraagt veel moeite om de zaden van asperge te laten ontkiemen. Graaf geulen van 15 20 centimeter diep en plaatst de plaatsjes in de grond. Laat 40 45 centimeter spatie tussen elke plant en zorg voor 7 10 centimeter ruimte tussen de verschillende rijen.

Spreid de wortels gelijkmatig uit en bedek ze met 5 10 centimeter aarde. Vul de rest van de geulen pas als de aspergeplanten beginnen te groeien.

Heb je nog enkele oude aspergeplanten in je groentetuin staan? Plant de nieuwe aspergeplanten dan niet tussen de oude, want de oude planten verhinderen de groei van de kleine en jongere planten. Als je zaailingen ziet verschijnen tussen de oude aspergeplanten, kan je deze best uittrekken en ergens anders planten.

Asperges water geven
Tijdens het eerste groeiseizoen moet je eens per week voldoende water geven zodat de bovenste 30 centimeter van de bodem goed nat is. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die die week valt, moet je dus meer of minder water geven. Na het eerste groeiseizoen volstaat het als je om de week water geeft.

Om het vocht in de ondergrond beter vast te houden kan je een 5 centimeter dikke laag mulch aanbrengen: gras, stro, bladeren of dennennaalden bijvoorbeeld. Deze mulchlaag zorgt er ook voor dat onkruid minder kans krijgt en dat er de temperatuur van de bodem minder fluctueert in de winter. Op die manier voorkom je wortelrot.

Asperges oogsten
Aspergeplanten mag je niet oogsten in het jaar dat ze geplant zijn. Wacht tot het tweede jaar en oogst dan gedurende een tweetal weken de aspergescheuten. Je zal zien dat je dan veel meer scheuten hebt. Het derde jaar kan je gedurende een viertal weken de aspergescheuten oogsten. Daarna verleng je de oogstperiode tot 6 8 weken.

Oogst de planten als ze 15 20 centimeter groot zijn. Breek ze dan net aan de oppervlakte af. Op die manier beschadig je de nog niet ontsproten scheuten minder en heb je minder kans dat er ziektes ontstaan, iets wat geregeld voorkomt als je de traditionele oogstmethode volgt waarbij de aspergescheuten onder de grond afgesneden worden.

Om te voorkomen dat de scheuten te groot worden oogst je best om de dag bij koud weer en elke dag bij warm weer. Als er te veel schichtige scheuten zijn, is dat een teken dat de wortels te zwak zijn. Stop in dat geval met het oogsten en wacht tot het volgende seizoen. Het kan zijn dat je extra moet bemesten naar de volgende oogsten toe.
 

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin