tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Een jaar lang je eigen prei oogsten

Wist je dat je het hele jaar door prei uit eigen tuin kan oogsten? Men maakt immers een onderscheid tussen zomer-, herfst- en winterteelt met respectievelijk zomer-, herfst- en winterprei. Hoe je deze groente succesvol kweekt, leren we je in dit artikel.

Zomerteelt van prei
Zomerprei zaai je vanaf januari onder glas. Je zaait best in een kistje dat ongeveer 7 centimeter diep is. De temperatuur moet er 18 tot 20 graden Celsius bedragen.

Zijn de preiplantjes goed aan het groeien, dan mag je de temperatuur langzaam aan verlagen. Op die manier hard je de plantjes af; ze moeten immers wennen aan de koudere lucht die buiten op hen wacht.

De jonge preiplantjes mag je rond eind maart en begin april buiten uitplanten. Zorg voor een plantafstand van 25 op 10 centimeter.

De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de oogst van prei. Warme temperaturen en veel licht zorgen ervoor dat je kan oogsten vanaf het begin van de maand juni. Lagere temperaturen en minder licht betekent een latere oogst. Uiterlijk eind augustus zal je alle zomerprei kunnen oogsten.

Herfstteelt van prei
Herfstprei zaai je in april. Dat kan in ondiepe bakken of in volle grond. Dat laatste is enkel mogelijk als de weeromstandigheden gunstig zijn.

Voor midzomer moet je de preiplanten uitplanten. Voorzie daarbij voldoende afstand tussen de planten (50 op 12 centimeter bijvoorbeeld) want herfstprei kent een veel uitbundigere groei dan zomerprei. Om die reden raadt men eveneens aan om herfstprei diep te planten of aan te aarden tijdens de groei. Bij het diep planten van prei mag je het plantgat niet direct dichten. De wortels zouden dan lijden aan een gebrek aan zuurstof en afsterven.

Het oogsten van herfstprei kan vanaf september tot december.

Winterteelt van prei
Winterprei is de laatste preivariant: enkel winterharde preirassen komen hiervoor in aanmerking. Je zaait winterprei in mei in ondiepe bakken of in volle grond, rekening houdend met de weersomstandigheden.

Winterprei uitplanten kan tot begin augustus. Houd een plantafstand van 50 op 12 centimeter aan.

Tussen januari en juni kan je winterprei oogsten.  Alleen tijdens vorstperiodes dien je het oogsten uit te stellen.

Ondergrond voorbereiden
Zowat elke ondergrond is geschikt voor het kweken van prei. De bodem mag wel niet te nat zijn.

Voor betere groeiresultaten kan je de aarde waarin je prei wil aanplanten best voorbereiden. In de eerste plaats is het belangrijk dat je de aarde goed losmaakt voor je de preiplanten aanplant. In de tweede plaats raadt men een goede bemesting aan, met name organische mest. Deze moet je in het najaar onderspitten in de bodem. Eens de preiplanten groeien, mag je de ondergrond bijmesten met kunstmatige mest.

Prei planten
Hoe ga je te werk als je prei wil planten?

  • Span een pootlijn.
  • Vorm kleine geulen met de achterzijde van je hark of hak.
  • Gebruik de pootstok om gaten van 10 centimeter diep te maken.
  • Plaats de preiplanten in de gaten.
  • Begiet de preiplanten.

Ziekten en plagen bij de teelt van prei
Als je prei kweekt in je eigen tuin moet je extra waakzaam zijn voor preimotten en roest. Dat zijn zowat de belangrijkste belagers van prei.

Preimotten leggen tussen juni en augustus eitjes op de bladeren van prei. Uit die eitjes komen rupsen die gangetjes uit de bladeren eten. Bladbeschadigingen zijn toch niet zo erg, denk je misschien. Nochtans kunnen de rupsen preiplanten zo aantasten dat ze afsterven. Aangezien het onbegonnen werk is om de rupsen handmatig te vangen, doe je best een beroep op een bestrijdingsmiddel.

Roest is een schimmelziekte die de preibladeren aantast. De ziekte uit zich via oranje vlekjes op de bladeren van prei. Heb je last van deze ziekte, verwijder dan alle preiplanten voor je nieuwe prei plant. Zo kan de besmetting niet doorgegeven worden aan de nieuwe prei. Ook vruchtwisseling helpt om van deze schimmelziekte verlost te raken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin