tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Zelf pompoenen kweken in de moestuin

Pompoenen behoren tot dezelfde familie als kalebassen, pâtissons of kardinaalsmutsen, meloenen, komkommers en courgettes – de Cucurbitaceae. Ze lijken genetisch sterk op elkaar maar onderscheiden zich door hun ontelbare vormen, kleuren en maten.

Ideale plek voor pompoenen
Pompoenen houden van een losse ondergrond met een uitstekende basisbemesting. Om die reden kweekt men pompoenen ook wel op composthopen. Ze zorgen er bovendien voor dat onkruid minder snel opduikt.

Kies ten slotte een zonnige plaats uit voor je pompoenen.

Pompoenen zaaien
Pompoen kan je vanaf eind april zaaien in potjes met een diameter van 10 tot 12 centimeter. Hou ze wel in een verwarmde ruimte met een temperatuur van 20 graden Celsius.

Wil je de pompoenen meteen in volle grond zaaien, dan moet je wachten tot eind mei vanwege het risico op nachtvorst.

Pompoenen uitplanten
Een drietal weken na het zaaien mag je de zaailingen buiten uitplanten in volle grond. Ook voor zaailingen dien je te wachten tot eind mei. Daarna verdwijnt het risico op nachtvorst en dus ook op beschadigingen vanwege de vorst.

Pompoenen toppen
Pompoenen moet je toppen, zo niet vormt de plant geen zijscheuten. Het ideale tijdstip om pompoenen te toppen breekt aan wanneer de plant zo’n 45 centimeter groot is.

Een teveel aan zijscheuten raadt men af voor pompoenen. Wordt het gewas te vol? Verwijder dan enkele bladeren en snijd wat zijscheuten weg. Behoud zo’n drie of vier zijscheuten van goede kwaliteit. Bij voorkeur zijn deze mooi verdeeld over de beschikbare ruimte. 

Pompoenen bestuiven
Pompoenen zijn vruchten. De vruchtvorming vereist een bestuiving. In de natuur is bestuiven de taak van bijen. Je kan de vruchtzetting zelf bevorderen door de blaadjes van een mannelijke bloem te plukken en ze in het hart van een vrouwelijke bloem te drukken.

Pompoenen oogsten
Elke pompoenplant vormt drie tot acht vruchten. Pompoenen dien je in een vroeg stadium te oogsten. Bij te grote vruchten gaat de smaak immers achteruit. Het ideale moment om pompoenen te oogsten is eind augustus, begin september. Oogst de pompoenen wanneer de stelen droog of kurkachtig zijn en barstjes vertonen en de schil hard is.

Pompoenen bewaren
Als je pompoenen in een ruimte met een temperatuur van om en bij de 12 graden Celsius bewaart, zijn de vruchten enkele maanden houdbaar.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin