tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Moestuin

Rucola, raketsla, notensla... geen sla, maar een koolsoort!

Rucola is een gemakkelijk te kweken bladgroente. De pittige smaak van dit mosterdkruid is ideaal in combinatie met slasoorten. InfoTalia leert je hoe je in je eigen tuin rucola zaait, verzorgt en oogst.

Naamvariatie bij rucola
Er bestaan verschillende benamingen voor een en dezelfde groente:

  • Eruca sativa
  • Rucola
  • Notenbladsla
  • Notensla
  • Raketsla
  • Mosterdkruid

Al deze benamingen verwijzen naar de wilde ‘slasoort’ met dunne getande blaadjes. De groente heeft een heel aparte smaak met zowel een pikante toets van radijs als een notensmaak. Je kan rucola vers eten – doorgaans in combinatie met een slaatje – of kort koken. 

Herkomst van rucola
Het woord rucola mag dan wel afkomstig zijn van het Italiaans, de plant zelf is dat niet helemaal. Wel wordt rucola al vanaf de Middeleeuwen rond de Middellandse Zee geteeld. De habitat van rucola is veel uitgebreider: ruwweg het noordelijk halfrond en Zuid-Amerika.

Rucola als koolsoort
Rucola is eigenlijk een koolsoort waarvan je de jonge blaadjes eet. Eruca sativa behoort tot het geslacht Eruca dat op zijn beurt bij de Brassicaceae of de kruisbloemigen ingedeeld wordt.

Rucola een plaatsje geven
Notensla geeft de voorkeur aan een losse, goed bewerkte ondergrond die humusachtig is. Een zwaardere bodem bemoeilijkt de teelt van rucola.

Aangezien rucola een lange teeltduur kent, kan je ze best een plaatsje geven in het perceel van de koolgewassen.

Rucola zaaien
Rucola kan je vanaf maart beginnen zaaien in open lucht. Zaaien kan tot september. Op die manier ben je er zeker van dat je altijd verse rucola uit je eigen groentetuin kan plukken. Zaai daarom meerdere keren kleine hoeveelheden en geniet in de late lente en de zomer elke dag van een pittig slaatje met verse rucola.

Je mag noten(blad)sla best wel dicht zaaien: breedwerpig of in rijen met een onderlinge afstand van 15 centimeter. De zaaidiepte bedraagt een halve centimeter. Zaai elke centimeter een rucolazaadje want als je erg dunt zaait zullen de rucolaplanten vroegtijdig opschieten.

Als de zaailingen groter zijn, kan het nodig zijn om uit te dunnen. Zorg voor een gemiddelde afstand van 1,5 centimeter.

Voor rucola hoeft het niet al te warm te zijn. Sterker nog, de plant is sneller geneigd tot bloeien als er sprake is van hoge temperaturen. Eenmaal de plant bloeit, is de smaak minder goed.

Rucola water geven
De ondergrond van rucola houd je best vochtig. Op die manier behoudt de groente zijn goede smaak.

Rucola bemesten
Als je een tijdje voordat je zaait je grond voorziet van een goede humusvoorraad en organische bemesting, heb je eigenlijk geen aanvullende bemesting nodig. Eventueel kan je bij een vroege teelt een kunstmeststof gebruiken. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing voor je bemest met een kunstmeststof.

Rucola oogsten
Bij rucola is het belangrijk dat je de jonge blaadjes oogst. Drie tot vijf weken na het zaaien kan je al aan de slag gaan. Zolang je het hart van de plant niet beschadigt, kan je verschillende keren oogsten. Oude blaadjes zijn helemaal niet zo lekker als de jonge: ze zijn nogal bitter en taai.

Wie wil kan notenbladsla het hele jaar door oogsten. Als je de groente in het voorjaar zaait, volgt de bloei tijdens de zomer. Zaai je de plant in augustus en september dan kan je in geval van een zachte winter blijven dooroogsten tot het komend voorjaar.

Wist je dat ook de bloemen van rucola eetbaar zijn? Als je ze opeet, voorkom je tegelijkertijd zaadvorming. Dan steekt de plant immers al zijn energie in het vormen van zaad in plaats van in het aanmaken van nieuwe blaadjes.

Raketsla kan je een korte tijd bewaren in de koelkast. Bescherm hem dan wel tegen uitdrogen en bewaar de groente in een afgesloten bakje.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin