tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon jaarkalender

Je gazon in de winter

Ook in de winter is het mogelijk een groen gazon te hebben! Een gezond en goed vertroeteld gazon komt immers zonder problemen de winter door.

Kuilen, bulten en kale plekken repareren
Als het weer mild en droog is kan je in de winter hobbelige gazons egaliseren. Licht een stuk graszode op en haal grond weg of vul bij om te effenen. Druk goed aan. Op kale plekken kan je graszoden leggen. Leg ze iets hoger dan de rest van het gazon. De zode zal immers nog zakken.

> Werkfiche: je gras herstellen

Dode bladeren wegharken
Om te voorkomen dat de grasplanten doodgaan door een gebrek aan licht of dat er ziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie, moet je regelmatig de bladeren bijeenharken. Leg ze op de composthoop zodat ze later kunnen dienen als organische bemesting.

Beluchten
Hebben er een tijdlang bladeren op je gazon gelegen, belucht dan het gras door er met een spitvork of een riek in te prikken. Zo verbeter je het waterdoorlatend vermogen van je gazon.
Slecht doorlatende plekken zijn makkelijk te herkennen: het water blijft er langer staan en het zakt slechts langzaam weg. Wacht tot het enigszins is opgedroogd, steek dan een riek zoín 15 cm in de grond en wiebel dan heen en weer om de gaten groter te maken. Herhaal dit met tussenruimtes van 15 cm. Strooi hierna een mengsel van zand en aarde over het behandelde stuk gras en veeg het in de gaten. Dit bevordert de waterafvoer en voorkomt dat de gaten zich snel weer gaan sluiten.

Gras maaien
Jawel, ook in de winter kan het gras gemaaid worden! Een enkele maaibeurt in de winter laat je gras er zelfs gezonder uitzien. Als de temperatuur een beetje oploopt kan het gras beginnen groeien. Zet je grasmaaier op de hoogste stand om niet te kort te maaien. Maai ook niet als het gras erg nat is of bevroren. Dan gaat het gras kapot. Bij twijfel wacht je gewoon tot het voorjaar.

> Werkfiche: maaien

Laat de grasmaaier nakijken
Het is tijd voor een onderhoudsbeurt voor je grasmaaier. Een botte maaier scheurt het gras af in plaats van het te snijden.

> Gereedschapsfiche: Kies de juiste grasmachine

Graszoden leggen
Bij goed weer en als de grond niet bevroren of te nat is kan je in de winter graszoden leggen op eerder voorbereide grond.

> Werkfiche: Graszoden leggen

Bereid de grond voor om gras te zaaien
Nu kan je al de voorbereidingen treffen als je een nieuw gazon wil zaaien in de lente. Spit je toekomstige gazon om, en meng er organisch materiaal onder om vocht vast te houden. Na het spitten moet de grond geŽgaliseerd worden en fijn worden geharkt. Stamp de grond goed aan, hark opnieuw en stamp nogmaals aan. 

> Werkfiche: De grond voorbereiden

Mos bestrijden
Als je veel mos in het gazon hebt, geef het dan kalk, want dan is de grond te zuur. Zorg ook voor een goede beluchting.

> Werkfiche: Mos en vilt bestrijden

Loop niet op bevroren gras
Als je over een bevroren gazon loopt, beschadig je de grasplanten. Het gras is immers niet veerkrachtig waardoor het makkelijk breekt. Bij het ontdooien zullen gele of kale plekken ontstaan. Als je toch vaak over het gras moet lopen leg je beter stapstenen aan.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin