tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon jaarkalender

Je gazon in de herfst

De herfst is het moment voor het jaarlijkse gazononderhoud. Nu slaat je gazon reserves op om de winter door te komen.

Maai minder vaak
Tot eind september moet je het gras nog regelmatig blijven maaien. Daarna groeit het minder snel en hoef je minder vaak te maaien. Stel de grasmaaier ook wat hoger af. Te kortgeknipt gras zal de winter minder goed doorkomen.

> Werkfiche: maaien

Verwijder gazonvilt van het gazon
Doordat het gazon in de zomer vaak wordt gebruikt en gemaaid, kan er gazonvilt ontstaan. Grijp op tijd in, want als de bovenlaag van het gazon verdicht, zullen mos en ander onkruid de plaats van het gras innemen.
 Je kan aan de slag met een ijzeren grashark om het mos en het dode gras te verwijderen, of je kan een verticuteermachine gebruiken. Deze machines zijn ook te huur en verwijderen het vilt moeiteloos.

> Werkfiche
: Mos en vilt bestrijden

Verwijder onkruid
Verwijder onkruid in je gazon zo veel mogelijk met de hand. Je kan hiervoor een oud aardappelmesje gebruiken. Als je onkruidbestrijdingsmiddel gebruikt, kunnen er lelijke kale plekken ontstaan.

Bemest je gazon
Heb je je gazon nog niet bemest in de zomer, dan is het nu het moment. Gebruik geen gras met een hoog stikstofgehalte om om overmatige groei  te voorkomen. Zoniet wordt je gras ziektegevoelig.

Zaai lelijke plekken in het gazon in
In september is het weer nog zacht genoeg om kale plekken in te zaaien. Bij droog weer geef je extra water om het kiemen van het graszaad te bevorderen.

> Werkfiche: een verjongingskuur voor het gazon

Leg een nieuw gazon aan
De beste periode om een nieuw gazon aan te leggen is rond september, omdat de grond dan nog warm is, en al vrij vochtig. De voorbereidingen hiervoor gebeuren al in de zomer.

> Werkfiche: Graszoden leggen
> Werkfiche: Gras zaaien

Bloembollen planten
Nu is het moment om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten. Plant ze in het gras, om je grauwe wintergazon straks kleur te geven in de lente.

> Werkfiche: bloembollen planten in het gras

Hark bladeren van het gazon
Ruim gevallen bladeren na een herfststorm op. Een deken van bladeren doet je gazon immers geen goed. Door een gebrek aan licht zullen de grasplanten doodgaan en ziekten kunnen optreden door een gebrek aan luchtcirculatie. Als je een grote tuin hebt kan je hiervoor een bladblazer of bladzuiger gebruiken. Anders gaat het met een hark net zo goed. Doe dit bij droog weer.
 Van gevallen bladeren kan uitstekende bladaarde worden gemaakt, een ideale bodemverbeteraar. Verzamel ze in een container van kippengaas of leg ze tussen de planten in de border als extra winterbescherming.
Als er een tijdlang een pak bladeren op het gazon heeft gelegen kan het helpen om na het wegharken het gazon te beluchten


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin