tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon jaarkalender

Je gazon in de zomer

Ook tijdens de zomermaanden heeft je gazon je aandacht nodig. Nu groeit het volop, dus vaak maaien is de boodschap!
Maai regelmatig
In de zomer moet het gazon idealiter tweemaal per week gemaaid worden op de laagste stand. Hoe meer je maait, hoe minder gras je moet afsnijden en hoe gezonder het blijft. Ook kan je dan af en toe het maaisel op het gazon laten liggen, wat helpt om het vocht vast te houden en organisch materiaal terug te geven aan de grond.
Bij droog en warm weer is hetwel verstandig het maaien nog even uit te stellen. Stel de messen iets hoger in, zodat het water minder vlug verdampt. Het gras groeit dan ook minder snel.

> Werkfiche: maaien
> Praktische fiche: automatische grasmaaier

Bemest je gazon
In de zomer kan je gras een oppepper gebruiken. Geef het vloeibare, langzaamwerkende meststof dat niet ingewaterd hoeft te worden. Bemest het nooit op hete, zonnige en droge dagen.
Op het einde van de zomer gebruik je best meststof met fosfaat om de wortelgroei te stimuleren. Zo wordt het gras sterk voor de komende winter. Gebruik geen meststof met stikstof om overmatige groei en verzwakking te voorkomen.

Voorbereiden nieuw gazon
Als je van plan bent in de herfst een nieuw gazon aan te leggen, dan kan je nu met de voorbereidingen beginnen. Hoe meer tijd je tussen de voorbereidingen en de aanleg laat, hoe meer de bodem de kans krijgt zich te zetten, en hoe vlakker je gazon zal zijn.
> Werkfiche: De grond voorbereiden voor de aanleg van een gazon

Gras besproeien
Heb je pas gras ingezaaid of graszoden gelegd, dan is het bij droog weer erg belangrijk je gazon regelmatig te sproeien. Het is beter om het eens per week overvloedig te besproeien dan elke dag een beetje. De graszoden mogen in geen geval uitdrogen, want dan gaan ze inkrimpen en dat is heel moeilijk te herstellen.
Aan een ouder gazon hoef je geen water te verspillen, ook al wordt het bruin. Het zal zich vanzelf herstellen als het weer begint te regenen. Gras heeft een groot herstellend vermogen.

Haal molshopen weg
Schep molshopen weg, zodat je gazon zich kan herstellen. De aarde is prima potgrond.
> Werkfiche: Mollen in de tuin
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin