tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Elegante tuin

Rustieke elegantie in de Toscaanse tuin

Wil je een Toscaanse sfeer creŽren in je tuin? De Toscaanse tuinstijl ademt rustieke elegantie uit met een mix van groene en decoratieve tuinelementen. Combineer het geheel met enkele typische Toscaanse kleuren en je waant je in het noorden van ItaliŽ.

Tuinstijl uit Toscane
De Toscaanse tuin dankt zijn naam aan de gelijknamige streek in ItaliŽ: Toscane, een rijk landbouwgebied. De Toscaanse landschapsarchitectuur die zo typisch is voor deze streek, bevat zowel planten als accessoires als tuinelementen. Wat dacht je bijvoorbeeld van rozemarijn, basilicum, oregano en peterselie gemixt met een houten bank, een mooi beeldhouwwerk of een waterfontein? Of Italiaanse terracotta potten die overlopen met kruiden, urnen gevuld met elegante bloemen, een pad met stapstenen dat leidt naar een groentetuin vol rijpe tomaten, wijnstokken, tuinkruiden en fruitbomen. Zo roep je het echte Toscaanse tuingevoel op.

Toscaanse tuin ontwerpen
Als je je eigen Toscaans tuinontwerp op papier zet, moet je eraan denken om veel tuinpotten erin te integreren. Een van de hoofdkenmerken van een Toscaanse tuin is het gebruik van vazen, urnen en terracotta potten om je planten in te laten groeien. Deze vazen en potten moeten er trouwens helemaal niet perfect uitzien. De Toscaanse tuin vormt net die rustieke tuin waarin gewerkt wordt en waarin potten met barsten en schilfers zeker een plaatsje krijgen.

Planten voor de Toscaanse tuin
Geen tuin zonder planten. In een Toscaans tuinontwerp gebruik je best planten die veelal met ItaliŽ geassocieerd worden. Dan bekom je nog een uitgebreide collectie planten waaruit je een selectie kan maken. Papaver en andere bloemen passen goed in een Toscaanse tuin, maar vergeet ook de Italiaanse voedingsingrediŽnten niet. Tomaten en kruiden verdienen daarom zeker een plaatsje in de tuin. Ze geuren bovendien heerlijk.

Voorbeelden van bloemen en planten voor de Toscaanse tuin:

 • Cipres
 • Taxus
 • Olijfboom
 • Pijnboom
 • Plataan
 • Lavendel
 • Jasmijn
 • Curcuma
 • Zingiber
 • Arisaema
 • Hedychium

Kleuren in de Toscaanse tuin
Als er nog bestrating in je tuin moet komen, zorg je best voor tegels en klinkers in typische Toscaanse kleuren. Vooral ProvenÁaals oker en Toscaans rood ademen de juiste sfeer uit, maar okergeel, lichtgeel, zachtbruin en andere aardekleuren passen ook.

Traliewerk in de Toscaanse tuin
Als je een homogene look wil creŽren voor de planten en andere elementen van de tuin, dan kan dat met traliewerk. Plant er wijnstokken tegen zodat je na verloop van tijd kan genieten van de rijpende wijndruiven die zo typisch zijn voor de Italiaanse wijntraditie. Of kies voor alternatieven zoals klimop of zelfs klimroos.

Anorganische elementen in de Toscaanse tuin
De anorganische elementen die urnen en potten vormen in de Toscaanse tuin, zijn niet de enige die je kan toevoegen aan deze landschapsstijl. Vergeet de banken en fonteinen niet die een plaatsje krijgen in het traditionele Toscaanse tuinontwerp. Bedenk dat spullen die ouder of gebruikt lijken beter passen bij deze tuinstijl. Op die manier integreer je het Italiaanse ontzag voor de geschiedenis in de algehele look van de tuin. Stenen kan je zowel voor de fonteinen als de banken gebruiken, ook smeedijzer past goed binnen deze stijl.

Formele of informele Toscaanse tuin
Een Toscaanse tuin kan je zowel formeel als informeel inrichten. Grote standbeelden, fonteinen en patioís met zitruimte passen goed in een formele Toscaanse tuin. Terracotta potten gevuld met kruiden, bloemen en groenten doen het dan weer goed in een informele Toscaanse tuin. In beide gevallen creŽer je een antieke Mediterrane stijl die groene, stenen, houten, smeedijzeren en terracotta elementen bevat. Of je tuin nu groot of klein is, of je je hele tuin of slechts een deel van de tuin Italiaans geÔnspireerd inricht. Zelfs op een klein balkon in de stad kan je een Toscaans hoekje creŽren. In ieder geval zullen het uitzicht en de geuren van de Toscaanse tuin samensmelten zodat je je eigen kleine oase bekomt: een plaats waar je naar toe wilt komen en waar je al zittend of al kuierend volop kan genieten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin