tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Elegante tuin

Je tuinontwerp afwerken met een pergola of (planten)boog

Je kan je tuin op verschillende manieren een eigen karakter geven. Zo kan een mooie plantenboog of een pergola het tuinontwerp opfleuren en versterken. Dit artikel belicht de verschillende elementen waarop je moet letten bij het plaatsen van een pergola of boog...

Kiezen voor een (planten)boog

Een (planten)boog kan op verschillende plaatsen in de tuin tot zijn recht komen. Een houten of metalen boog kan je gebruiken als ingang tot de tuin, maar het kan evengoed een specifiek deel van de tuin afbakenen of accentueren.

 

Deze bogen kan je in de meeste tuincentra of doe-het-zelfzaken kopen in de vorm van bouwpakketten. Als je een beetje creatief en handig bent, kan je ze natuurlijk ook zelf maken.

 

De boog in de tuin aanbrengen

Hou bij de keuze van de boog (en de versiering) altijd rekening met de stijl van je huis en je tuin. Zorg er bovendien voor dat de boog breed en hoog genoeg is, zeker als je hem later wil versieren met (klim)planten. De staanders van de boog kan je dan ook best in beton of in metalen houders aanbrengen.

 

Om het geheel wat groener te maken, kan je aan de boog planten bevestigen met groeistokjes en (metalen) draadjes. De boog moet dus stevig genoeg zijn. Let erop dat de aangebrachte planten en de constructie in harmonie zijn met elkaar. Eens deze planten zich autonoom aan de boog vasthechten, mag je de begeleidende stokjes en draadjes verwijderen. Vergeet deze planten niet op tijd te snoeien!

 

Een pergola in je tuin

De meest eenvoudige pergola is eigenlijk een houten constructie die bestaat uit verschillende hoofdpalen. Deze basiselementen zijn onderling met elkaar verbonden door een dwarsbalk, die op haar beurt versterkt is door kleinere dwarsbalkjes.

 

Pergola’s kunnen vrijstaand geplaatst worden, maar je kan ze ook verbinden met enkele muren van het huis. Een pergola kan bijvoorbeeld dienst doen als een koele eetplaats in de zomer, maar kan ook geplaatst worden om het tuinontwerp te verfraaien. Het spreekt voor zich dat de vorm, de stijl en de gebruikte materialen moeten passen bij het huis en de tuin.

 

Waarop letten bij de aankoop van een pergola?

Pergola’s kan je in tuincentra en de grotere doe-het-zelfzaken als bouwpakket kopen. Je kan er ook voor kiezen om een eigen constructie te (laten) ontwerpen. Je kan de constructie maken van hout, metaal, baksteen, beton of een combinatie van deze materialen. Zorg ervoor dat de gekozen materialen en de uiteindelijke constructie stevig genoeg zijn en het klimaat kunnen trotseren.

 

De hoogte en breedte van de pergola moet bovendien overeenstemmen met de beoogde functie. Zo moet een pergola die boven een eetgedeelte geplaatst wordt, zeker groot genoeg zijn voor een tafel en stoelen.

 

Groen dak

De meeste pergola’s worden net zoals bogen met klimplanten bedekt. Het geeft het geheel een natuurlijkere uitstraling en zorgt voor de nodige schaduw.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin