tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Elegante tuin

Paadjes in je tuin aanleggen

Wie graag en veel in de tuin wandelt, doet er goed aan om stevige paadjes in de tuin aan te leggen. Door deze paden wordt het gras niet meer vertrappeld en kan je je gemakkelijk verplaatsen in de tuin, welk weer het ook is. InfoTalia geeft je alvast een overzicht van de zaken waarop je moet letten bij de aanleg van je tuinpad.

Waarom paden aanleggen?

Een tuinpad kan zowel puur praktisch zijn of alleen om je tuin iets mooier te laten ogen. Een combinatie van beide is natuurlijk het meest geslaagd. Toch geven paden je tuin een grotere toegankelijkheid. Het zijn meestal verbindingen tussen belangrijke onderdelen in de tuin.

 

Je kan ook paden aanleggen om de tuin groter te doen lijken of om de tuin in verschillende (plant)gebieden te verdelen.

 

Tips voor je aan de slag gaat

Paden zijn veelal verbindingen tussen verschillende elementen in de tuin. Ga dus, voor je aan de slag gaat, grondig na welke 'routes' jij en je gezin het meest bewandelen. Eens je deze hoofdpaden kent, kan je ook nog opteren voor smallere secundaire paadjes. Baken nadien de omtrek van het pad af met behulp van paaltjes en touw. Op die manier is het niet enkel gemakkelijker werken, je krijgt bovendien al een zicht van hoe de tuin er zal uitzien.

 

Het is beter om de paden te voorzien van vloeiende bochten in plaats van rechte hoeken. Het voordeel daarvan is dat je minder snel platgelopen stukken zal hebben. Bovendien zijn vloeiende bochten gemakkelijker als je een kruiwagen of  fiets wilt verplaatsen.

 

Zorg ervoor dat de paden egaal en breed genoeg zijn. Alhoewel de breedte van het pad afhankelijk is van het gebruik, mag je voor een hoofdpad een minimumbreedte van zestig centimeter voorzien.

 

De diepte van de fundering is afhankelijk van de gekozen materialen. Let erop dat je geen buizen of leidingen raakt bij het spitten! Haal er desnoods je bouwplan bij.

 

Materialen

Net zoals bij de aanleg van een terras, is er een grote keuze aan verhardingsmaterialen die je kan gebruiken voor paden. Voor een mooi en harmonieus resultaat kies je materiaal dat past bij je terras, huis en tuin.

 

Hou ook rekening met de ondergrond, het klimaat (winter-zomer), de praktische kant (onderhoud, gladheid, zelf aanleggen) en de kostprijs. 

 

De meest gebruikte materialen zijn klinkers, betonstenen, tegels, hout, grind en keien. Je kan deze materialen natuurlijk ook combineren. Bij langere en/of bredere paden kan een patroon de structuur mooier maken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin