tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  bloemen

Lantana Camara of Wisselbloem op je terras als kuipplant

Als je een lang bloeiende kuipplant wenst, dan is het de Lantana Camara of Wisselbloem die je zoekt. Van mei tot en met september kan je genieten van kleurrijke bloemtrossen die naar het midden toe kleinere bloemen dragen met lichtere kleuren.

Lantana Camara op je terras
Eens je zeker bent van vorstvrij weer kan de Wisselbloem  je terras op. Plaats de Wisselbloem in losse, goed doorlatende grond ( potgrond met een klein deel klei of zand ). Belangrijk is dat er geen water in blijft staan. Een goede drainage is naast volle zon op een windluwe plaats het enige waar de Wisselbloem om vraagt. Kan het echt niet anders, dan mag hij ook halfschaduw hebben maar dan moet je inleveren aan bloemenpracht.

Met zijn behaarde takken kan de Wisselbloem ( die bij ons in de winkel te verkrijgen is ) makkelijk een hoogte halen van 2 à 3 meter, al is het best hem tot net boven de meter aan te houden. In warmere oorden zoals Australië kan de Wisselbloem vlot boven de 5 meter uit komen. Tegenwoordig kan je ook af en toe een Wisselbloem op stam vinden. 

De Wisselbloem is met zijn kleurenpracht een ware magneet voor vlinders en vogels. Spijtig genoeg ook voor heel wat insecten. Voor vee en huisdieren zijn de vruchten ( bessen ) giftig!

Je kan de Wisselbloem in verschillende kleuren verkrijgen zoals wit, roze, oranje en geel. Er zal steeds een kleine kleurschakering aanwezig zijn vandaar ook zijn Nederlandse naam Verkleurbloem.

Onderhoud
Zoals gezegd moet de Lantana een goed doorlatende grond hebben en deze mag ook nooit volledig droog staan. Regelmatig bewateren en zelfs één maal per week extra voeding geven is aangeraden. Eens uitgebloeid komen er donkere, bijna zwarte bessen op de heester. Verwijder deze zo snel mogelijk om alle inspanningen van de Lantana om naar nieuwe bloemvorming te laten gaan te helpen.

Lantana Camara is giftig
Je hoeft niet onmikkellijk te panikeren maar de Lantana is inderdaad giftig. Zowel de bessen als de bladeren ( indien gekneusd en vrijkomend sap ) als ook de stengels . Vooral de nog niet rijpe vruchten zijn vrij giftig. Snij ze daarom af en was je handen. Blijf zeker niet lang in de zon zitten als je de plant in je handen hebt gehad.  De brandhaartjes op de stengel zorgen namelijk voor brandwonden zoals dit ook het geval is bij Berenklauw.

Overwinteren en snoeien
Als de temperatuur onder 10°C zakt, haal je de Lantana best naar binnen. Zoek een koele en droge plaats zodat je het jaar erop opnieuw kan genieten van deze langbloeiende heester. Zorg dat je af en toe de grond nakijkt of deze nog vochtig genoeg is. Net na de jaarwisseling beginnen de bladeren af te vallen en dan verbruikt de Lantana zo goed als geen water meer.

Snoeien doe je best in februari of maart. Knip de langste takken tot in de helft terug. Wil je een echte verjongingskeur doorvoeren, dan mag je de Wisselbloem diep inknippen.

Lantana vermeerderen
Je kan een Lantana zaaien maar dit wordt niet zo vaak gedaan omdat het zaad moeilijk ontkiemt. Verschillende maanden een temperatuur van 20° en veel licht kan een biotoop zijn die we hier niet zo snel kunnen garanderen. Wil je het toch proberen dan zijn de zaden van de bessen goed bruikbaar. Ook Scarificeren ( licht beschadigen van de zaden ) helpt. Om dit te doen schud je de zaden samen met stukjes schuurpapier in een pot op en neer.

Veel eenvoudiger is het nemen van stekken: neem jonge scheuten van een kleine 10 cm en plaats deze in kiemgrond.

Kruipende Wisselbloem ( Lantana Montevidensis )
Een leuk alternatief voor de Lantana Camara is de Lantana Mintevidensis of Kruipende Wisselbloem. Deze plant heeft dunne, behaarde stengels die tot 1 meter lang worden.

Zoals de naam doet vermoeden is de Kruipende Wisselbloem een bodembedekker.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin