tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  bloemen

Tricyrtis of padlelies in je tuin

Erg bekend is tricyrtis niet, al zie je de knollen meer en meer opduiken op plantenbeurzen. De verpakking belooft prachtige bloemen. Wij kochten een zakje knollen en plantten ze in de tuin. Ondertussen genieten we al meer dan twee maanden van de unieke bloemen.

Aziatische schone

Tricyrtis is de wetenschappelijke naam van het bloemengeslacht van lelieachtigen, waarbij de naam verwijst naar de zakjes die aan de basis van de buitenste bloemblaadjes gevormd worden. De hoog opgaande groene stengels vertakken zich bovenaan in tuilen, terwijl de bladeren relatief klein en lancetvormig zijn. De exotische bloemen zijn ster- of klokvormig en naast de uiteenlopende kleurpatronen zijn ze versierd met stippen en streepjes.

 

Misschien ken je de plant beter onder de namen paddenlelie, armeluis orchidee of bosorchidee. Met deze laatste benaming licht men al een tipje op van de natuurlijke vindplaats van de bloemen, namelijk in bosrijke berggebieden en ravijnen van Taiwan, Korea, Japan, de Filippijnen, Nepal, China, Bhutan en India.

 

Standplaats van tricyrtis

Wij plantten tricyrtis in twee grote bloempotten in het late voorjaar. Je kan de planten ook in bloembedjes en borders planten in volle grond. Het mooiste resultaat bereik je als je tricyrtis in groep bij elkaar plant. Laat wel vijftien twintig centimeter tussen elke plant, want de volgende jaren zal de plant uitlopen via de korte, kruipende wortelstokken. Afhankelijk van de standplaats, wordt tricyrtis 50 65 centimeter hoog

 

Omdat tricyrtis van nature in bossen groeit, doen de planten het goed op een plaats in de schaduw of halfschaduw. Volle zon levert verbrande en dus bruine bladeren op. Alleen de soort tricyrtis formosana verdraagt wat meer zon.

 

In bossen tref je een vochtige, humusrijke ondergrond aan, dus dat probeer je best te imiteren. Zorg wel voor een goede waterdoorlaatbare bodem. Het is niet de bedoeling dat het grondmengsel voortdurend kletsnat is en heel veel water vasthoudt, want dan rotten de planten weg.

 

Bloei van tricyrtis

Volgens het boekje bloeit tricyrtis in augustus en september. Bij ons liet hij echter even op zich wachten, waarschijnlijk omdat hij pas op het einde van het voorjaar aangeplant werd. Eerst openden enkele bloempjes zich voorzichtig, maar na enkele weken bloeiden de planten uitbundig. En dat doen ze tot in de herfst, ondanks koude nachten.

 

Winterharde lelie

Over die koude valt nog meer te zeggen. De meeste tricyrtissoorten zijn winterhard tot -15C. Alleen de soort die meestal op plantenbeurzen aangeboden wordt, is minder goed bestand tegen koude: het betreft tricyrtis formosana. Deze kan je best afdekken als het gaat vriezen, zeker als hij in een pot staat. Als je de planten onder een boom kan plaatsen, genieten ze ook van diens natuurlijke bescherming tijdens de koude wintermaanden.

 

Soorten tricyrtis

Op de meeste plantenbeurzen vind je enkel tricyrtis formosana. Als je echter de smaak van tricyrtis te pakken hebt, kan je op zoek gaan naar een twintigtal andere natuursoorten en hybriden. Wij selecteerden enkele mooie soorten voor je:

  • Tricyrtis formosana - Deze populaire variant heeft een witte achtergrond met paarsroze stippen met drie brede en drie smallere petalen. Aan de basis van de petalen zit een gele tint. De plant kan tot 90 centimeter hoog worden.
  • Tricyrtis tojen - Dit soort heeft witte bloemen met blauwpaarse tinten aan de rand van de brede petalen.
  • Tricyrtis perfoliata - Deze kleine variant heeft gele bloemen met rode stippen rond de rand en aan de basis van de petalen. Wat de hoogte betreft, wordt hij amper 15 centimeter hoog, hij groeit wel sterk uit in de breedte en bereikt 30 35 centimeter. Dit type zal je dus verder uit elkaar moeten planten.
  • Tricyrtis hirta - De n meter hoge plant heeft sterk vertakte stengels waaraan kleine, witte bloemen groeien met paarse stippen langs de rand van de petalen. De bloemen zijn iets kleiner dan gewoonlijk.
  • Tricyrtis lasiocarpa - Witte en paarse petalen wisselen elkaar af. In het midden zitten gele tinten en over de hele bloem zitten kleine, rode stippen.
  • Tricyrtis macranthropsis - Een niet zo vaak aangetroffen variant met lichtgele bloemen en bruinpaarse stippen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin