tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  bloemen

Hibiscus of Chinese roos met opvallende bloemen

Ontzettend veel en opvallende bloemen in tal van kleuren, dat is typisch voor hibiscus of Chinese roos. InfoTalia legt je uit hoe je deze kuipplant best verzorgt.

Hibiscus, een oosterse plant
In China en Japan cultiveert men hibiscus of Chinese roos al vele eeuwen lang als kamerplant en als struik. In de 16de eeuw werd hibiscus in Europa geïntroduceerd waarna men de ene kruising na de andere maakte.

Hibiscusbloemen
Je kan kiezen uit hibiscussen met enkele of dubbele bloemen. De oorspronkelijke Chinese roos draagt enkele bloemen. Deze bloemen zijn veel sterker dan de dubbele. Jammer genoeg blijven ze slechts enkele dagen mooi.

Knip uitgebloeide bloemen van de hibiscus weg voor een mooier ogend geheel.

Hibiscus houdt van licht, warmte en vocht
Hibiscus of Chinese roos geeft de voorkeur aan een lichte standplaats in de zon, met name tijdens de voormiddag. Hij houdt ook van veel frisse lucht. Zorg bovendien voor warmte en vochtigheid en je hibiscus zal groeien van mei tot oktober.

Hibiscus houdt niet van tocht
Chinese rozen plaats je best niet op de tocht. De plant wordt dan vaak getroffen door bladluizen. Kies daarom een plaatsje dat afgeschermd wordt door een schutting of muur.

Hibiscus begieten en bemesten
Kraantjeswater vormt geen probleem voor Chinese rozen. Het water mag wel niet te koud zijn, op watertemperatuur is ideaal.

Vooral tijdens de bloei heeft hibiscus veel water nodig. Dompel de potplant gerust in een grote emmer water zodat de wortels zich helemaal vol water kunnen zuigen. In de zomermaanden geef je de Chinese roos best elke 2 weken wat mest.

Rustperiode voor hibiscus
Een optimaal verzorgde hibiscus bloeit zelfs tot in de winter, maar goed voor de plant is dat eigenlijk niet. Het put hem te veel uit.

Je geeft hibiscus beter een rustperiode van oktober tot maart. Plaats de plant gedurende die maanden op een lichte en koele plaats. 12 graden Celsius volstaat.

Hibiscus en ongedierte
Doorgaans is hibiscus een sterke plant die weinig last heeft van ongedierte. Controleer de plant toch geregeld op bladluis, wolluis en spint. Vooral bij een te droge lucht duiken er wel eens problemen op. Het blad rolt zich dan op.

Hibiscus vermeerderen
Van oktober tot februari kan je de Chinese roos best vermeerderen, al behoren de maanden mei en juni ook nog tot de mogelijkheden. Belangrijk is dat je groeistof gebruikt bij het stekken van hibiscus. Voorzie ook de nodige bodemwarmte: ongeveer 26 graden Celsius.

Hoe ga je te werk? Plaats 3 stekken in een pot. Halveer de bladeren van de stekken en doe een plastic zakje over de pot. Je kan de stekjes ook in een kamerkasje plaatsen. Vanaf februari en maart verpot je de stekken in goede potgrond.

Hibiscus snoeien
Als de hibiscusstruik te breed wordt, mag je hem snoeien. Vind je de vorm goed, dan snoei je de plant beter niet. Je mag wel de dode takken wegsnijden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin