tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  bloemen

Zelf Lobelia zaaien in je tuin

De kleine, vrolijke bloempjes van Lobelia doen het goed in elke tuin: in volle grond, maar ook in bakken en potten. Gezien de rijke keuze aan kruisingen kan je kiezen uit een heel kleurenpalet en diverse hoogtes.

Campanulaceae

Lobelia’s behoren tot de familie van de Campanulaceae oftewel klokjesfamilie. De plant werd genoemd naar de 16de eeuwse Vlaamse botanicus Matthias de Lobel.

 

Wereldwijd tref je deze plant in het wild aan. Centraal- en Zuid-Amerika staan daarbij op de eerste plaats, maar ook Afrika kent heel wat lobeliasoorten. In Noord-Amerika zorgden de Indianen voor de populariteit van Lobelia. Ze gebruikten het als geneesmiddel tegen diverse ziektes zoals ademhalings- en spierstoornissen. In het bijzonder werd de cultivar Lobelia siphilitica gebruikt tegen syfilis. Ook in de Benelux vind je lobelia’s in het wild. Het betreft dan de soorten Lobelia dortmanna en Lobelia inflata.

 

Lobelia in de tuin

Lobelia is een veelzijdige plant die je op diverse manieren in je tuin kan verwerken:

 • Als bodembedekker
 • Als borderplant
 • In balkonbakken of -potten
 • In hangmanden ...

Lobelia zaaien

De meeste lobeliasoorten zijn half winterhard. Dat betekent dat ze niet tegen vorst bestand zijn, wel zijn ze opgewassen tegen lagere temperaturen. Met de winters in onze streken in het achterhoofd betekent dat dus dat je elk jaar opnieuw lobelia’s moet zaaien.

 

De zaadjes van Lobelia zijn ontzettend klein. Zorg er daarom voor dat je het zaad goed verspreid in een zaaibak of je hebt heel wat werk met verspenen. Zaai bij voorkeur in stekgrond die aangelengd is met zand voor een goede wortelvorming. Houd deze continu vochtig, maar niet te nat. Een relatief constante kamertemperatuur volstaat om het zaaigoed te doen ontkiemen. Als de zaden ontkiemd zijn en miniplantjes beginnen te vormen, mag je ze verspenen en planten in gewone potgrond. Ook na het verspenen houd je Lobelia best op een gelijkmatige kamertemperatuur. Dan zijn ze krachtig genoeg om vanaf half mei, de zogenaamde ijsheiligen, buiten te planten.

 

Je kan lobelia ook rechtstreeks in volle grond zaaien. Dat kan wel enkel onder glas. Je kan tussen half maart en begin april beginnen zaaien, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dergelijke lobelia’s bloeien wel later in de zomer. 

 

Zon en vocht
Plaats Lobelia bij voorkeur op een plaats in de zon of halfschaduw. Volle zon zorgt meestal voor een uitbundige bloei. Let er dan wel op dat de grond goed water doorlatend is en constant vochtig, maar niet nat. Te weinig water zorgt ervoor dat de bloemstengels gaan afhangen. Geef daarom veel water tijdens de groei. Plaats je ze bovendien in de buurt van een vijver, dan helpt de luchtvochtigheid om de bladeren groen te houden.  

 

Tal van kruisingen

Lobelia is verkrijgbaar in honderden kruisingen. Genoeg keuze dus om een variant te vinden die perfect in je tuin past.

 

Een greep uit het aanbod:

 • Lobelia Erinus - compacte plant met de klassieke blauwe bloempjes
 • Lobelia Vedrariensis - met grote paarsblauwe bloemen die in de late zomermaanden of het begin van de herfst bloeien.
 • Lobelia Cascade Mix - een kleurrijke mix met bloemen in bloei, paarse, rode en witte tinten
 • Lobelia Regatta - met wit gespikkelde bloemen
 • Lobelia Tania - met grote magenta bloemen
 • Lobelia Summit Snow - winterharde lobelia met witte bloemen
 • Lobelia Gerardii - hoog opgroeiende lobelia (+-80cm) met paarsblauwe bloemen

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin