recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Noten & Bonen

Tamme kastanjes: alles over kastanjes eten, poffen en kopen

In de herfst vind je op veel plaatsen in BelgiŽ en Nederland kastanjes zomaar voor het rapen. Deze vrucht kan je gebruiken als puree bij wild maar ook gepoft zijn ze overheerlijk.

Verschil tussen de wilde en tamme kastanje
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een wilde en een tamme kastanje want de wilde kastanje, ook gekend als paardenkastanje, is niet eetbaar. De vergiftigingsverschijnselen zijn onder andere: braken, buikloop, dorst, rood gelaat, angst en onrust.

Een tamme kastanje herken je aan een puntig hoofdje waar een paar draadjes uit komen. De wilde kastanje is volledig bol.

Hoe weet je of een kastanje nog goed is?
Het is belangrijk, zeker als je de kastanjes zelf geraapt hebt, om na te gaan of de kastanjes nog goed zijn om op te eten. Dit kun je door de kastanjes in een kom water te doen en als de kastanjes naar de bodem zinken zijn ze perfect voor consumptie. Komen ze echter boven drijven, dien je de kastanje weg te gooien. Meestal is een wormpje in de kastanje de oorzaak.

Kastanjes poffen
De meest gebruikelijke manier om kastanjes klaar te maken is deze te poffen. Kruis de kastanjes bovenaan met een klein mesje. Je kan ze bovenaan inkerven zodat, na het poffen, je de pel kan afhalen zoals bij een banaan.

Heb je een kachel of houtvuur dan kan je de kastanjes daar op leggen voor ongeveer 10 minuten. Je kan ook kastanjes poffen in de oven. Plaats de oven op de hoogste stand ( 200į ) voor 5 minuten. Schakel daarna de oven terug naar ongeveer 120į en schik de kastanjes in de oven op een bakplaat. Na ongeveer 10 minuten kan je de kastanjes reeds uit de oven halen.

Pel de kastanjes als ze nog warm zijn en probeer ook zo veel mogelijk van het vliesje te verwijderen. Dit smaakt namelijk iets te bitter.

Kastanjes kopen in de winkel
De tamme kastanje komt origineel uit ItaliŽ en je kan het hele jaar door kastanjes kopen in de speciaalzaak. Door de lage vraag buiten de herfst heeft echter niet iedere winkel deze standaard in stock. Kijk even rond in de gang van Zuiderse etenswaren. Ook in speciaalzaken met Italiaanse, Spaanse, Turkse of Marokkaanse producten heb je een goede kans.

Kastanjes pellen
Kastanjes pellen gaat vlot als je voor het koken of poffen de kastanje bovenaan kruiselings ingesneden hebt. Pel de kastanje als hij nog warm is. Sommigen kiezen voor een insnijding op de buik van de kastanje. Dit kan ook maar je zal meer last hebben tijdens het pellen van de warme kastanje. Het belangrijkste is dat je een startpunt hebt.

Heb je de kastanjes gekookt en zijn de kastanjes reeds afgekoeld, wordt het moeilijker en een helse karwij om het vliesje vlot van de kastanje te krijgen. Een aardappelmesje gebruiken en de kastanje pellen zoals je een aardappel zou schillen, maakt te klus iets aanvaardbaarder.

Recepten met kastanjes:

Koffiekastanjeijs
Kastanjesoep met appel
Hindefilet met peren, veenbessen en kastanjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding