recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Noten & Bonen

Walnoten of okkernoten: openen, drogen, bewaren en recepten

In de botanie wordt de walnoot beschouwd als een steenvrucht, en dus is deze alom bekende noot van bij ons strikt gezien geen noot. Laat dit ons echter niet weerhouden om deze gratis door de natuur geschonken lekkernij even van naderbij te bekijken.

Walnoten openen
De eenvoudigste en beste manier is gebruik te maken van een notenkraker. Leg het drukpunt op de scheidingslijn van beide helften. Dit voorkomt dat de noot veel tegenwerk biedt en uiteindelijk kraakt en simultaan splinters meters ver laat belanden.

Heb je geen notenkraker voor handen kan je proberen de noot te openen met je handen. Leg je geplooide wijsvinger op één scheidingshelft en je duim op de andere kant van de noot. Zorg dat je wijsvinger en je duim elk op een andere kant van de nootschelp liggen. Duw dan met je vrije hand op je duim in de hoop dat de noot  het begeeft. Lukt dit niet, zoek dan een zwaar voorwerp om de noot duidelijk te maken dat het je menens is. Sla nooit met je hand op de noot want als deze niet kraakt, zal de pijn ergerlijk zijn.

Wanneer zijn walnoten gratis te vinden?
In de winkel of speciaalzaak kan je het gehele jaar door walnoten kopen maar het is veel leuker om de okkernoten zelf te rapen. Neem sowieso handschoenen, bij voorkeur rubberen, mee want de bolsters steken aardig. Ook niet je zondagse pak aan want het omhulsel geeft vervelende vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

De walnotenboom heeft geen ingebouwde timer die precies één dag uitkiest op onze kalender. Je kan dus maar best dagelijks eens passeren en kijken wat de stand van zaken is. Voor medio september hoef je echter niet veel moeite te doen. Ons klimaat is hier iets te grillig om dan reeds noten te kunnen rapen. De noten dienen nu eenmaal meer dan 3 maand te rijpen aan de boom. De laatste noten worden geraapt eind oktober. Als de walnoten rijp zijn, hangen ze nog een dag of twee aan de boom. Licht schudden aan de boom kan je dus nog extra noten opleveren.

Walnoten drogen
Je hebt verschillende manieren om walnoten te drogen. De eerste is zo op een goed geventileerde en droge plaats te leggen. Reken hier ongeveer 3 weken alvorens de noten volledig droog zijn. Zie je dat er toch enkele noten beschimmelen, haal deze uit de hoop en zoek een betere droogplaats.

Je kan de noten ook naast een kachel of andere hittebron leggen. Let er gewoon goed op dat er voldoende ventilatie is.

De veiligste manier echter om je noten te drogen, is ze in de oven te leggen. De oven zet je dan op ongeveer 50°. Na een paar uur kan je de noten langzaam laten afkoelen.

Je weet dat de noten goed gedroogd zijn als je ze in hun schelp heen en weer hoort slaan tijdens het schudden.

Bewaar gedroogde noten op een koele plaats. Bij voorkeur is dit de frigo.

Walnoten bewaren zonder drogen
Gedroogde noten hebben een licht andere smaak en zeker een ander aanvoelen dan niet gedroogde noten. Wij opteren daarom om de noten allemaal te kraken en in te vriezen. Je kan ingevroren noten makkelijk een jaar bewaren. Net lang genoeg voor de nieuwe oogst!

Recepten met walnoten
InfoTalia heeft ook enkele lekkere recepten voor je klaar staan met walnoten:

Notencake
Kip met Feta, olijven en walnoten
Appelstrudel
Banenenbrood met walnoten
Zomersalade


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding