recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

Geniet jarenlang van je wok

Een goedkope wok uit de supermarkt lijkt degelijk, maar vaak geeft hij er snel de brui aan (lees: roest, gekraste bodem…) Als je jarenlang plezier wil hebben van je wok, kies je best een exemplaar van licht plaatstaal. Vraag je je af waarop je moet letten bij de aankoop van een wok en welke accessoires je nodig hebt? Lees dan zeker verder.

Warmteverspreiding

De wok of wadjan is zo ontwerpen dat hij de warmte gelijkmatig opneemt en verspreidt. De hoge wanden zorgen ervoor dat het voedsel altijd terug naar het midden van de wok valt, de warmste plaats. Niet voor niets ontwierp men de wok in tijden van brandstofschaarste.

 

Snel én gezond

De goede warmteverspreiding zorgt voor een korte bereidingstijd. De voedingsstoffen blijven zo beter bewaard. Bovendien heb je weinig olie nodig bij roerbakken, omdat je de ingrediënten bijna voortdurend beweegt. Op die manier levert een wok gezonde maaltijden.

 

Met een wok kan je in de keuken alle kanten uit. Een wok is niet alleen ideaal om mee te roerbakken, je kan er ook mee smoren, stomen, koken en frituren.

 

30 à 35 cm

Als je gemakkelijk wil roerbakken, heb je een wok nodig met een diameter van minstens 30 cm, beter is 35 cm. Een groot gezin en dus een grote wok? Controleer of de kookplaten groot genoeg zijn. Een wok op een te kleine kookplaat warmt niet voldoende gelijkmatig op. Dan kan je beter twee aparte wokken gebruiken.

 

Handvaten

Een wok met twee handvaten kan je voor alle bereidingswijzen gebruiken. Deze is stabieler en dus veiliger om mee te frituren.

 

Een wok met één handvat is vooral geschikt om mee te roerbakken. Je kan dan met één hand de wok vasthouden en schudden, en met de andere het voedsel omscheppen.

 

Platte of bolvormige bodem

Heb je een gasvuur? Dan kan je een traditionele wok kiezen met een bolvormige bodem. Voor de stabiliteit plaats je er een wokring onder.

 

Voor een elektrisch of keramisch fornuis moet je een wok kiezen met een platte bodem.

 

Materiaal

Kies bij voorkeur een wok in licht plaatstaal. Dit materiaal biedt een goede geleiding van de warmte, zodat het voedsel mooi dichtschroeit en ook lekker smaakt. In het Oosten gebruikt men vooral dit type wok.

 

Andere materialen? Je kan ook opteren voor een gietijzeren wok. Deze houdt de warmte goed vast, maar is erg zwaar om te hanteren in de keuken. 

 

Aluminium en roestvrij stalen wokken gebruikt men amper in Azië. Een exemplaar van roestvrij staal geleidt de warmte meestal niet voldoende. Bovendien zijn deze wokken duurder.

 

Populair bij ons zijn anti-aanbakwokken waarbij je slechts een beetje olie nodig hebt. Vaak kunnen ze echter niet goed tegen hoge temperaturen en die heb je nu net nodig bij roerbakken.

 

Ook elektrische wokken behalen niet altijd voldoende hoge temperaturen. Controleer daarom steeds de verpakking.

 

Voorbehandelen

Als je een plaatstalen wok koopt, moet je die eerst voorbehandelen. Om roest te voorkomen behandelt men deze wokken met een dun laagje olie dat je moet verwijderen voor gebruik. Bovendien zal het de smaak ten goede komen. Dit geldt dus niet voor anti-aanbak, roestvrije en gietijzeren wokken.

 

Hoe doe je dat? Zet de wok op een hoog vuur tot de oppervlakte zwart begint te zien. Was dan de wok uit met warm water en een klein beetje zeep of soda. Met een stijve borstel kan je de wok zuiver maken. Spoel vervolgens na met water en plaats de wok op een mediumvuurtje om hem te laten drogen. Daarna neem je een velletje keukenpapier met wat plantaardige olie op. Zet het vuur hoger en wrijf de wok er ten slotte mee uit. Herhaal deze laatste stap tot het keukenpapier zuiver blijft. Ten slotte moet je de wok enkel nog afspoelen onder de kraan, drogen en een beetje olie in de wok wrijven voor je hem wegzet.

 

De wok zal er nu wat donkerder uitzien en zal nog donkerder worden bij het koken. Vanaf nu moet je de wok enkel uitspoelen met water als je hem gebruikt. Zo creëer je gaandeweg een natuurlijke anti-aanbaklaag. Gebruik een beetje staalwol of desnoods een klein beetje afwasmiddel als er etensresten hardnekkig tegen de randen kleven.

 

Accessoires

Gebruik geen vorken of scherp voorwerpen in je wok, om krassen te vermijden.

 

Nuttige accessoires zijn een...

·          Wokschep: een spatelachtige schep waarmee je tijdens het roerbakken de ingrediënten voortdurend en snel kan omscheppen.

·          Wokstand: voor een wok met een bolvormige onderkant

·          Deksel: als je niet roerbakt, maar soep, curry- of stoofschotels bereidt in de wok. Je kan dan de wok afdekken zodat het vocht niet verdampt.

·          Draadschep: als je de wok gebruikt om te frituren, kan je met een draadschep gemakkelijk het gefrituurde voedsel uit de wok halen.

·          (Eet)stokjes: met kleine stokjes kan je eten, met grote kan je gemakkelijk gefrituurd voedsel omdraaien.

·          Bamboe stoommand: een mandje dat je in de wok plaatst boven een bodempje water. Leg er een bananenblad of bakpapier in en leg er dan vis, dim sums… in.

·          Metalen afdruiprek: dit plaats je op de wok. Je kan er gefrituurd voedsel opleggen om de overtollige olie er vanaf te laten druipen.

 

Denk je erover een wok aan te schaffen op reis? In Aziatische landen kent men het woord wok amper, men spreekt er van koekenpan of kookpot. Bovendien vind je er haast alleen met bolvormige bodems, omdat men er vooral op gas kookt. Dergelijke traditionele exemplaren vind je ook in de Oosterse supermarkt in je buurt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding