recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

Ge´mproviseerde stoomkokers om je gerechten te stomen

Ben je niet gewoon om etenswaren te stomen en wil je deze kooktechniek eerst eens uittesten voor je overgaat tot de aankoop van een dure stoomkoker? Je kan zonder al te veel moeite een stoomkoker improviseren; wij stellen je enkele alternatieven voor.

Stomen met een bamboe- of houten stoommat

In plaats van een bamboemandje kan je ook een goedkopere bamboe- of houten stoommat gebruiken om etenswaren te stomen. Zoĺn stoommatje heeft een ronde vorm die je ietwat kan uitrekken zodat het matje op de wanden van de wok blijft rusten. Daarnaast heeft het twee zijkanten die als handvaten gebruikt worden; er zitten ook gaten in zodat je het waterniveau kan aanvullen. Het middelste gedeelte van de stoommat bestaat uit smalle, dunne bamboe- of houten latjes die via touwtjes met elkaar verbonden zijn. Rek je het matje uit, dan ontstaan er spaties tussen de latjes zodat de stoom goed kan circuleren.

 

Het gebruiksgemak van een stoommandje is wel veel groter dan dat van een stoommat. Het grootste nadeel van de stoommat is dat deze niet optimaal op zijn plaats blijft liggen in de wok. Wees daarom voorzichtig als je je hapjes op het stoommatje legt, want die willen wel eens verschuiven. Daarom kies je best lichte hapjes zoals scampiĺs of dimsums uit en gebruik je liever geen zware potjes op een bamboe- of houten mat.

 

Het kookprincipe van een stoommat is wel hetzelfde als bij een bamboemandje: je vult de wok met een bodempje water en je legt het stoommatje over deze laag water waarbij je het ietwat uitrekt. Ten slotte breng je het water aan de kook, nadat je een deksel op de wok geplaatst hebt.

 

Stomen met een pastakookpot met inzetstuk

Misschien heb je al een kookpot voor pasta in huis met een inzetstuk in de vorm van een vergiet? Ook hiermee kan je stomen en je hoeft geen cent extra uit te geven.

 

Hoe ga je te werk? Giet een bodempje water in de pot met inzetstuk. Plaats vervolgens de (potjes met) ingrediŰnten op het ingebouwde vergiet en sluit de pastapot af met een deksel. Breng het geheel ten slotte aan de kook.

 

Aangezien er weinig spatie is tussen de bodem van de pastapot en het vergiet, moet je wel af en toe controleren of er nog water in de pot aanwezig is. Zo niet voeg je er voorzichtig water aan toe zonder water te morsen over je bereiding. In een pastapot is het stoomoppervlak immers een stuk kleiner dan bij een wok.

 

Heb je geen speciale pastapot, maar wel een roestvrijstalen vergiet of zeef? Dat kan je dat in een pot hangen die gevuld is met kokend water. De pot goed afsluiten met een deksel is dan wel iets moeilijker.

 

Stomen met blikken

Heb je een aluminium braadslee en een metalen raster in huis? Recycleer dan enkele blikken en je hebt de ideale stoomkoker. Deze komt ook goed van pas als je stoomkoker niet groot genoeg is om een volledige vis, eend, lamsbout en dergelijke te stomen.

 

Hoe tover je deze materialen om in een stoomkoker? Bewaar voor de gelegenheid een drietal lage tonijnblikken. Verwijder de bodems uit de blikken en plaats de blikken op een aluminium braadslee. Plaats vervolgens een metalen raster op de blikken. Vul de braadslee met kokend water tot vlak onder het raster. Plaats nu de te stomen hapjes op het raster; eventueel leg je er eerst een slablad op om te voorkomen dat het voedsel aan het raster blijft plakken. Bedek het geheel ten slotte met aluminiumfolie waarbij je erop let dat de randen goed afgesloten zijn. Zorg ervoor dat de folie niet te strak gespannen zit, maar eerder in tentvorm aangebracht wordt over de braadslee voor een betere stoomcirculatie. Plaats het geheel in de oven om de hapjes gaar te stomen.

 

Stomen met bananenbladeren

Bij de Aziatische supermarkt kan je bananenbladeren kopen. Dankzij de structuur van deze bladeren vormen ze goede, groene stoomkokers.

 

Verpak je gerecht in deze bladeren zodat je een pakketje bekomt dat niet zal opengaan tijdens het stomen. Plaats het ingepakte gerecht in een voorverwarmde oven of op de barbecue. Omdat het vocht erin gevangen blijft en niet vrijkomt, stoomt het voedsel in het pakketje.

 

Stomen met een treeft

Je hebt vast wel een treeft in huis: een roostertje om hete pannen op te zetten of een ijzeren drievoet om potten en dergelijke boven een open vuur te kunnen plaatsen. Afhankelijk van het materiaal van de treeft is deze meer of minder geschikt om mee te stomen.

 

Hoe ga je te werk? Plaats de treeft in de wok. Vul de wok met een derde water en breng dat aan de kook. Eens het water kookt, plaats je een hittebestendige pot of kom op de treeft en dek je de wok af met een deksel. Stoom je voedsel op deze manier tot het gaar is.

 

Stomen en knikkers

Bij stomen moet je er voortdurend over waken dat de pot niet droogkookt. Leg enkele knikkers in de wok, pot, braadslee... en je wordt automatisch gewaarschuwd als je water moet bijvullen. Als het waterniveau te laag wordt, beginnen de knikkers immers te rammelen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding