recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kookgerei

Bamboemandje als stoomkoker

Ben je op zoek naar een hulpmiddel om maaltijden met stoom te bereiden? Een bamboemandje is een goedkope stoomkoker in combinatie met je wok. Stomen kan met of zonder inzetrek.

Traditionele Aziatische stoomkoker

De authentieke stoomkoker van de Aziatische keuken is een bamboemandje met een nauwsluitend deksel. Zo’n bamboemandje kan je in verschillende groottes kopen afhankelijk van de gewenste grootte en de grootte van je wok. Als je meerdere gerechten wil bereiden, kan je meerdere mandjes op elkaar plaatsen zodat je ze gelijktijdig gaar kan stomen.

 

Stoommandjes worden in de Chinese keuken gebruikt, al kom je ze ook tegen in de Japanse waar men ze mushiki’s noemt, wat letterlijk stoomboot bekent.

 

Stoommand met of zonder inzetrek

Stomen met een bamboemandje kan met én zonder inzetrek. Dat is een eenvoudige, metalen ring waar het bamboemandje op kan steunen. Inzetrekken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, stijlen en groottes. Op deze manier kan de stoom het bamboemandje volledig omringen, wat beter is voor een gelijkmatige bereiding.

 

Een inzetrek is echter geen must om met een stoommandje te kunnen stomen. Je kan het bamboemandje ook op de zijkanten van de wok laten rusten, dan heb je een mandje nodig dat kleiner is dan je wok. De stoomcirculatie is dan wel minder goed. Bovendien zie je op deze manier niet of er nog water in de wok zit.

 

Soms plaatst men het bamboemandje op een omgekeerd bord bij gebrek aan een inzetrek. Erg handig is dat echter niet. Bovendien moet je goed opletten dat je je vingers niet verbrandt.

 

Stomen in een bamboemandje

Stomen in een bamboemandje is haast kinderspel. Wij leggen uit hoe je te werk gaat zonder en met inzetrek.

 

Instructies voor stomen zonder inzetrek:

 • Giet eerst een laagje kokend water in de wok.
 • Dompel het stoommandje vervolgens onder in water, zodat het de hoge temperaturen beter kan verdragen.
 • Vul het mandje met eten en sluit het goed af met het deksel.
 • Plaats dan het stoommandje boven het kokend water, terwijl je erop let dat het stoommandje niet in contact komt met het kokend water.
 • Stoom zo het voedsel en controleer regelmatig of er nog voldoende water in de wok aanwezig is. Vul water bij indien nodig zodat de wok niet droogkookt.

Instructies voor stomen met inzetrek:

 • Leg het inzetrek in de wok.
 • Giet heet water in de wok: het rekje moet net op het water staan.
 • Plaats daarna het deksel op de wok.
 • Breng het water aan de kook.
 • Dompel het bamboemandje onder in water.
 • Vul het stoommandje daarna met de ingrediënten
 • Sluit het bamboemandje af met een goed sluitend deksel zodat er geen stoom kan ontsnappen, en plaats het op het inzetrek. Zorg ervoor dat er geen contact is tussen mandje en water!
 • Houd het waterniveau in de wok in de gaten om droogkoken te vermijden. Voeg daarom regelmatig warm water toe.

Na het stomen haal je het stoommandje uit de wok en plaats je het op een bord. Opgepast: warm! Nu kan je de gestoomde ingrediënten uit het bamboemandje nemen.

 

Bij sommige recepten moet je het bamboemandje eerst bedekken met bananenbladeren.

 

Subtiel aroma dankzij bamboemand

In welk opzicht verschilt een traditionele bamboestomer eigenlijk van een metalen of een elektrische stomer? Een bamboemandje bezorgt het gestoomde eten een karakteristieke geur: de gestoomde gerechten krijgen tijdens het stoomproces een subtiel bamboearoma mee.

 

Stomen en knikkers

Bij het stomen moet je er voortdurend over waken dat de pot niet droogkookt. Leg daarom enkele knikkers in de wok en je wordt automatisch gewaarschuwd als je water bij moet vullen. Als het waterniveau te laag wordt, beginnen de knikkers immers te rammelen in de wok.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding