recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Appel

De populairste fruitsoort is zonder twijfel de appel. Hij is niet alleen lekker en hongerstillend, de appel is ook een enorme bron van gezonde voedingsstoffen. De vezels stellen je darmflora op orde, de vitamine C geeft je weerstand een boost en bovendien zouden appelen een cholesterolverlagende effect hebben. Niet voor niets wordt de appel beschouwd als één van de gezondste vruchten.

Seizoen
Appelen kan je het hele jaar door verkrijgen.

Op de markt
Welke soort je ook koopt, de appel moet een frisse kleur hebben, moet stevig zijn en mag geen bruine plekken vertonen.

Variëteiten
Er zijn vele soorten appels. InfoTalia beperkt zich tot de vijf bekendste.

Jonagold: wellicht de bekendste appelsoort. Het is een dikke vrucht met een felle oranjerode en geelgroene schil. Het vruchtvlees is lichtgeel, zoetzuur, stevig en sappig.

Granny Smith: deze groene appel is ook erg bekend. De schil is frisgroen, de smaak is zuur en het vruchtvlees erg wit. Deze appel verkleurt minder snel dan andere.

Golden Delicious: heeft een goudgele kleur na de pluk. Het vruchtvlees is geel, knapperig en wordt zoeter naarmate de appel ouder wordt.

Elstar: de elstar heeft een geelrode kleur en een lichtzoete smaak. Het vruchtvlees is stevig en sappig.

James Grieve: is een grote gele appel met scherpe rode strepen. Soms heeft hij ook een blos. Het vruchtvlees is zacht, sappig en zachtzuur.

Cox's Orange Pippin: de vrucht is klein tot middelgroot en heeft een oranjerode blos. Het vaste en sappige vruchtvlees is zoetzuur van smaak. Vaak wordt hij de koning van het appelrijk genoemd.

Hoe schoonmaken?
Een appel kan je schillen, maar dat hoeft niet. Het is zelfs beter dat je de schil eraan laat omdat zich daar de meeste vitamines bevinden.

Hoe bereiden?
Je kan appels stoven, bakken, roerbakken, in de oven opwarmen of drogen. Daarnaast kan je ze uit de hand eten en in een salade, cake of taart verwerken. Het enige waarop je moet letten is dat je de appels niet te lang op warme temperaturen bereidt, anders kook je hem tot moes.

Hoe bewaren?
Appels kan je nog vrij lang bewaren. Je kan ze in de fruitschaal leggen als ze nog wat moeten narijpen, maar ze bewaren het best in de groentela van je koelkast.

Lekkere combinaties
Maak eens pompoenroomsoep met zure appelen of combineer kip met selderij en appel.

Tips

  • Last van een vies smaakje in je mond? Eet eens een appel! Je zal merken dat je mond frisser zal smaken.
  • Citroensap op een geschilde appel besprenkelen, voorkomt dat het vruchtvlees bruin wordt.

Recepten

Sapje van appel, ananas, limoen en passievrucht

Fazant met bospaddestoelen, witlof en appels


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding