recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Rabarber

Is rabarber nu een groente of een fruitsoort? De groeiwijze is duidelijk die van een groente, maar de toepassingen gelijken sterk op die van fruitsoorten. Desalniettemin bevat de plant veel vruchtzuren, vitaminen en mineralen en staat hij bekend voor het gebruik in de kruidengeneeskunde, als schuurmiddel voor potten en pannen, insecticide of als haarkleurmiddel.

Seizoen
In het voorjaar komen de rabarberstengels op de markt. Vooral in mei viert de rabarber hoogdagen, maar ook in april, juni en juli kan je genieten van zijn zure stengels.

Op de markt
Stengels van rabarber moeten stevig en glanzend zijn bij aankoop. Plekken of ongave delen wijzen er op dat de stengels hun beste tijd hebben gehad.

Hoe schoonmaken?
Een rabarberstengel kan je schillen, maar dat hoeft niet als je hem liever met schil eet. Bij oudere stengels is het misschien wel beter dat je de dikkere schil verwijderd. Snijd de witte bladvoet van de stengel, was hem in ruim water en snijd hem volgens de gewenste grootte. De bladeren eet je best niet op, want ze bevatten een giftig zuur.

Hoe bereiden?
Rabarber kan je puur eten met wat suiker om de zure smaak wat te neutraliseren of je kan hem tot compote, moes en confituur verwerken. Bovendien kan je hem koken of in een taart of gebak verwerken.

Hoe bewaren?
Lang bewaart rabarber niet. Hooguit enkele dagen in de koelkast.

Lekkere combinaties
Met kruidige vis- of vleesgerechten vormt rabarbermoes een heerlijke combinatie. 

Tips
Bewaar rabarber in plastic, want de stengel heeft de neiging om snel uit te drogen.

Recepten

Rabarbermoes

Rabarbersoepje met vanille-ijs

Rabarbercrème


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding