recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Passievrucht

Op het eerste gezicht lijkt er niets smakelijks aan een passievrucht, maar niets is minder waar. Eenmaal je de vrucht in twee hebt gesneden, ruik je en proef je het hemelse vruchtvlees dat de harde schil verbergt. Het vruchtvlees zit boordevol vitamine C en vezels, dus een passievrucht is het ideale tussendoortje om je weerstand te versterken en je vertering te bevorderen.

Seizoen
Je kan het hele jaar door passievruchten verkrijgen.

Op de markt
Een gerimpelde passievrucht is rijp en begint reeds te dehydrateren. Kies een stevige en zware vrucht die bij voorkeur nog een egale schil heeft.

Variëteiten
De passievruchtensoort die bij ons het meest bekend is, is de kleine vrucht die ongeveer de grootte van een citroen heeft en meestal een paarse schil heeft.
Daarnaast heb je ook een gele variëteit die de grootte heeft van een grapefruit. Beide soorten smaken overheerlijk.

Hoe schoonmaken?
Snijd de passievrucht in twee en lepel het vruchtvlees eruit.

Hoe bereiden?
Passievrucht wordt meestal zo gegeten, want de vrucht leent zich niet tot warme bereidingen.

Hoe bewaren?
Een onrijpe passievrucht kan nog verder rijpen op kamertemperatuur of in de koelkast en bewaart nog twee à drie weken. Een rijpe passievrucht houdt het nog een weekje uit.

Lekkere combinaties
Passievruchten zijn heerlijk in smoothies. Een banaan, kokos, passievruchtensapje smaakt hemels.

Tip
Als je passievruchten verwerkt in een smoothie, voeg je ze best toe nadat je alles in een blender hebt vermalen. Op die manier worden de pitjes niet vermalen.

Weetje
Passievrucht klinkt als een naam voor een afrodisiacum, maar de naam bedriegt. Het waren immers Jezuïtische priesters die de plant tijdens de veroveringen van de Conquistadores in Zuid-Amerika ontdekten en er een verband met het passieverhaal van Jezus in zagen. De tien bloemblaadjes staan voor de tien apostelen zonder Judas en Petrus, de drie stampers staan voor de nagels waarmee Jezus aan het kruis werd genageld, de corona symboliseerde de doornenkroon, de ranken van de plant verwijzen naar de zwepen waarmee Christus werd gegeseld en het blauw van de bloem was het blauw van de mantel van de Maagd Maria.

Recepten

Sapje van appel, ananas, limoen en passievrucht

Vruchtensalade met mangosaus


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding