recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Snijbonen

Groen, plat en lekker zoet, dat zijn snijbonen in een notendop. Vroeger durfde de snijboon wel eens heel vezelig te zijn, maar daar is nu niets meer van te merken. De peulvrucht is familie van de gewone boon en doet vele groenteliefhebbers watertanden. Door de aanwezige koolhydraten en eiwitten staan ze trouwens steevast op het menu van de vegetariŽr.

Seizoen
Van juli tot oktober is de snijboon op zijn best. Maar je kan ze wel het hele jaar door verkrijgen.

Op de markt
De platte snijbonen moeten een regelmatige vorm en een egaal groene kleur hebben. Vlekken of schimmel op de snijbonen wijzen op overrijpe groenten. Koop ook geen snijbonen die reeds open zijn of slap aanvoelen.

Hoe schoonmaken?
Spoel de bonen. Doe dat wel voorzichtig, want ze zijn gevoelig voor kneuzingen. Snijd vervolgens het steeltje weg.

Hoe bereiden?
Snijbonen kan je klaarmaken zoals andere bonen: stomen of koken. Om de smaak- en kleurstoffen te behouden, is het aangeraden om eerst de snijbonen te blancheren voor je ze kookt of stoomt. Na het koken, kan je ze ofwel bakken met een uitje, roerbakken of koud serveren in een salade. Vroeger werden snijbonen in stukjes gesneden voor ze werden gekookt (vandaar de naam). Ze hadden namelijk niet de malse structuur die ze nu hebben. Nu kan je snijbonen perfect in hun geheel koken.

Hoe bewaren?
In de koelkast blijven snijbonen nog zoín vijf dagen vers.

Lekkere combinaties
Stoof eens snijbonen met citroensap, de heerlijke combinatie zal je verbazen. Ook met ananas en kokosmelk kan je de meest verrassende combinaties maken.

Tip
Reken zoín 250 g snijbonen per persoon.

Recepten

Heldere bouillon met wintergroenten en mosselen

Mignonettes met groenten in bladerdeeg


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding