recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: IJsbergsla

Veel lijkt ijsbergsla niet te verschillen van kropsla, toch is het niet helemaal dezelfde groente. Vooral de smaak is iets frisser en de blaadjes zijn iets knapperiger. Voor het overige is de ijsbergsla even caloriearm en bestaat hij ook voor zo’n 96 procent uit water. Voorts versterken je botten en tanden door de calcium en maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan door de vitamine C.

Seizoen
Het hele jaar door is ijsbergsla verkrijgbaar.

Op de markt
De buitenste bladeren mogen niet verwelkt zijn, de onderzijde mag niet beschadigd zijn, de krop moet goed gesloten zijn en de blaadjes moeten knapperig zijn omdat er dan nog veel vitamines en smaak in de sla zitten.

Hoe schoonmaken
In een ijsbergsla zitten meestal nog aarderesten. Om die te verwijderen, haal je alle bladeren voorzichtig van de stronk, de minder frisse bladeren gooi je weg. Dan was je de sla in water en droog je hem in een slacentrifuge of door hem droog te deppen met een propere handdoek.

Hoe bereiden
IJsbergsla kan je stoven, maar tegenwoordig wordt dat niet veel meer gedaan. De sla wordt voornamelijk rauw in salades of tussen de boterham gegeten. De smaak is pittig en de bladeren zijn fris, stevig en knapperig.

Hoe bewaren
Sla moet je heel koel bewaren. Een temperatuur iets boven het vriespunt is ideaal. IJsbergsla bewaart langer dan een gewone kropsla. Je kan hem zo’n week in het groentevak van je koelkast bewaren.

Lekkere combinaties
Zoals gezegd is ijsbergsla heel lekker in frisse salades, maar ook in soepen en gratins kan je de sla verwerken. Tomaten gevuld met gestoofde ijsbergsla of sla gemengd met erwtjes, is ook aan te raden.

Recepten

Mosselsalade met feta

Een ijsbergslaatje

Koude pasta met zalmsnippers


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding