recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Doperwten

In principe is een doperwt geen groente, maar een peulvrucht. De kleine, ronde vruchten zitten namelijk verscholen in peulen. De groene knikkertjes leveren een grote hoeveelheid ijzer aan en zitten boordevol voedingsvezels. Goed voor je darmflora en het transport van zuurstof naar je weefsels dus. Daarbovenop bevorderen doperwten door de aanwezigheid van vitamine B1, de energieproductie en hebben ze een positieve werking op het zenuwstelsel.

Seizoen
Diepgevroren doperwten en erwten in blik zijn het hele jaar door te verkrijgen. Verse doperwten komen van half mei tot half juli op de markt.

Op de markt
De erwtjes moeten er fris uitzien. De peul moet onbeschadigd zijn en de doperwten moeten nog in de peul zitten. Bruine plekken zijn uit den boze. Reken zo’n 200 à 250 g verse doperwten per persoon.

Hoe schoonmaken
Doperwten moet je niet schoonmaken. De diepgevroren of ingeblikte exemplaren zijn al schoon en de verse zitten beschermd in de peul. Knijp in de punten van de peul om hem te doen openspringen en de erwten te ‘bevrijden’.

Hoe bereiden
Je kan erwten blancheren, stomen of gewoon koken met een sjalotje en wat boter. Je kan ze dan zowel warm als koud eten. Rauwe erwten zijn niet zo lekker. Een stevige erwtensoep is een typische winterse maaltijdsoep.

Hoe bewaren
In de koelkast voelen doperwten zich thuis. Daar kan je ze dan ook het langst bewaren. Plaats ze wel in een open, liefst papieren, zak.

Lekkere combinaties
Het lijkt je op het eerste gezicht misschien nogal vreemd, maar erwten kan je heel goed combineren met munt, peterselie, citroen en curry. Probeer het maar eens uit!

Tips

  • Als je een geurige erwtenbouillon wilt trekken, kan dat. Was de peulen voordat je ze dopt en trek er daarna een bouillon van.
  • De peultjes kan je ook als aperitiefhapje inzetten. Kook ze eerst gaar en vul ze dan met kruidenkaas. Heel eenvoudig, maar lekker.

Recepten

Varkenshaasje met groentekrans

Rijstsalade

Nasi goreng


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding