recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Champignons

De meest bekende paddenstoel is de champignon. Dat is de meest neutrale paddenstoel die er is: hij heeft een neutrale smaak en een neutrale witte kleur. Mensen die voor een gezond eetpatroon kiezen, kunnen gerust champignons eten. Ze bevatten nauwelijks calorieŽn en geen vet. Eiwitten, mineralen en vitaminen des te meer!

Seizoen
De witte champignon is het hele jaar door te verkrijgen.

Op de markt
Je kan witte champignons vers, in blik of gedroogd kopen. Verse champignons zijn best zo stevig en vlezig mogelijk. Let er goed op dat ze een egale witte kleur hebben. Als je ziet dat de champignons beschadigd, verschrompeld of vlekkerig zijn, laat je ze beter liggen. Verse champignons ruiken niet, dus als er een geurtje aan zit weet je dat ze niet meer vers zijn.

Hoe schoonmaken
Was paddenstoelen nooit met water! Paddenstoelen zijn net sponzen en als je ze met water wast, nemen ze veel vocht op en verliezen ze hun smaak. Met een paddenstoelborsteltje of keukenpapier kan je de aarde van de oesterzwam vegen. Snij vervolgens het onderste deel van de steel weg.

Hoe bereiden
Afhankelijk van de grootte van je champignon, snij je hem in de gewenste grootte. Rauw smaakt de champignon niet zo lekker, dus wordt hij meestal gebakken, gefrituurd, gesmoord of geroerbakt. Bak de champignons niet te lang, anders worden ze taai.

Hoe bewaren
De originele verpakking, een papieren zak of een theedoek zijn ideaal om een champignon in te bewaren. Leg ze in het groentevak van je koelkast en je kan ze een week lang bewaren.

Lekkere combinaties
Door de neutrale smaak, kan je champignons met veel combineren. In pasta's, salades en sauzen zijn ze overheerlijk.

Tips

  • Als je champignons voor het koken besprenkelt met citroensap, blijven ze mooi wit.
  • Champignons nemen snel geurtjes op, dus bewaar ze niet bij sterk ruikende zaken.
  • Als een champignon in de buurt van citrusvruchten wordt bewaard, zal hij sneller afrijpen.

Recepten

Oosterse kalkoen

Quorn in papillot

Vegetarische lasagne

Gegratineerde tongfilets


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding