recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Bloemkool

Een bloemkool heeft een grote, witte kern omgeven door groen, maar wist je dat er ook lichtgroene, donkergroene en zelfs paarse soorten bloemkool bestaan? De witte bloemkool is heerlijk van smaak, licht verteerbaar en een enkele portie zou al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C opleveren.

Seizoen
Bloemkolen kan je verkrijgen van februari tot december.

Op de markt
Het wit van de bloemkolen moet een egaal witte kleur hebben en een gelijke korrelstructuur. Het blad is het liefst frisgroen, maar het belangrijkste is dat de witte bloem er goed uitziet.

Hoe schoonmaken
Eerst moet je de bladeren die rond de kool zitten, verwijderen. Ook de harde steel onderaan snij je weg. Vervolgens was je de bloemkool onder stromend water.

Hoe bereiden
Bloemkool kan je in zijn geheel koken, maar het gaat sneller als je de bloemkool in kleine stukjes verdeelt. Een bloemkool heeft zo’n 15 à 20 minuten nodig om beetgaar te zijn. Vervolgens kan je ze verwerken zoals je recept dat voorschrijft. Dat is de meest klassieke manier om een bloemkool klaar te maken, maar je kan de stronkjes ook bakken in een pan boordevol (olijf)olie. Voorts kan je bloemkool rauw eten. Als hapje met een dipsaus is bloemkool bijvoorbeeld erg populair.

Hoe bewaren
Een bloemkool bewaart niet zo heel erg lang. Liefst leg je hem in een open zak op een zo koel mogelijke plaats. De koelkast is ideaal. Als je geluk hebt, blijft de bloemkool er zelfs nog een week goed. Bloemkool die al klaargemaakt is, wordt heel snel slecht. Let daar dus mee op.

Lekkere combinaties
Een ovenschotel met bloemkool, gehakt, currysaus en Maredsouskaas is een verrassend lekkere combinatie. Ook met geitenkaas en vis kan je bloemkool naar hartenlust combineren.

Tips

  • Als je wilt weten of je bloemkool gaar is, moet je er in stekken met een vork. Als de bloemkool blijft hangen, is hij nog niet gaar. Als hij meteen van je vork schuift, dan wel.
  • Hoe ouder de bloemkool, hoe sterker de smaak.

Recepten

Gebakken varkenshaasje met spek, tagliatelli en bloemkool

Bloemkoolsoep

Kalkoenfilet met mosterdzaadkaas en gegratineerde bloemkool


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding