recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Knoflook

Knoflook of Allium sativum is een bolgewas dat, net als de ui en bieslook, behoort tot de lookfamilie. Knoflook geeft een mediterrane toets aan een heleboel gerechten en is ook nog eens supergezond. Het bevat koolhydraten, vitamine B, C en E, vezels, ijzer, kalium, zwavel, zink, koper en selenium. Het is dan ook niet raar dat knoflook bekend staat als een gezonde, kankerwerende plant die met name goed is voor onze hart- en bloedvaten.

Seizoen
Knoflook is het hele jaar door verkrijgbaar.

Op de markt
Kies knoflook die stevig aanvoelt en een mooie witte kleur heeft.

Variëteiten
Er bestaan wel vijfhonderd verschillende soorten knoflook. Naast de bekende witte knoflook is er ook Chinese knoflook met grotere teentjes, rode, roze en zelfs zwarte knoflook.

Hoe schoonmaken?
Duw op het hart van de knoflook, trek de teentjes uit elkaar en leg het teentje met de vlakke kant naar beneden. Leg er een mes met de vlakke kant op en sla met je hand op het mes zodat de knoflook in stukken breekt. Zo komt de schil makkelijk los.

Hoe bereiden?
Knoflook kan je zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) eten. Als je het teentje in zijn geheel bereidt, gebruik je vooral de geur en komen de actieve bestanddelen niet goed vrij, wat minder zwaar is. Ook als je een knoflookpers gebruikt, zal de knoflook minder zwaar op de maag liggen omdat de vezels achterblijven. Snipper of plet je knoflook met een mes dan komen de meeste actieve bestanddelen vrij en krijg je dus ook de meeste heilzame stoffen binnen. Knoflook moet heel langzaam verwarmd worden tot het glazig ziet.

Lekkere combinaties
Knoflook wordt als smaakmaker toegevoegd aan allerlei gerechten. Maak ook eens verrassende keuzes en combineer knoflook met munt en tofu of basilicum in een veggy salade, met aardappelen, kip, broccoli of asperges.

Hoe bewaren?
Op een donkere, droge plaats is knoflook zeker enkele maanden houdbaar. Je kan fijngehakte knoflook ook goed bewaren in de diepvries. Knoflooktenen kan je beter niet bewaren in olie want in zeldzame gevallen leidt dit tot botulisme.

Tips

  • De stof die de geur aan knoflook geeft, zou een remedie zijn tegen hoofdluis.
  • De Egyptenaren verheerlijkten knoflook als een god.
  • Leg knoflook niet in de buurt van voedsel dat makkelijk geur opneemt, zoals eieren, boter margarine of kaas.
  • Een knoflookadem kan je bestrijden door de knoflook niet te fijn te pletten, de groene kiem in het midden te verwijderen, of door te kauwen op peterselie of een koffieboon.
  • Stinken je handen naar knoflook? Was ze dan met zoutwater of tandpasta.

Recepten

Gamba's met knoflook: gambas al ajillo

Gegratineerde broccoli met knoflookpuree

Kikkerbilletjes met lookboter

Skordalia (knoflooksausje)

Kipburger op z'n Thais

Pizza baguette


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding