recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Pompoen

Door de aanwezigheid van bètacaroteen zijn pompoenen goed voor de ogen en de huid én kunnen ze preventief optreden tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Maar daar houdt het niet op. De aanwezige calcium zorgt voor sterke botten en tanden, koolhydraten leveren langdurige energie, vitamine C helpt bij de vorming van rode bloedcellen en de aanwezige voedingsvezels zijn goed voor de ontlasting. Het is met andere woorden een heel gezonde en veelzijdige groente die om die reden vaak verwerkt wordt in baby- en kindervoeding.

Seizoen
Pompoenen zijn het hele jaar te verkrijgen, maar ze zijn op hun best in de herfst en het begin van de winter.

Op de markt
Let er bij de aankoop van pompoenen vooral op dat ze stevig aanvoelen. Een zomerpompoen moet bovendien een glanzende schil hebben. Een winterpompoen heeft best een mat jasje. Belangrijk bij de winterpompoen is de steel: die moet intact zijn, anders gaat de pompoen heel snel rotten.

Variëteiten
Oranje, geel, groen, groen-wit gestreept, rond, langwerpig, schijfvormig,… Je hebt pompoenen in vele kleuren en evenveel vormen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze komkommerachtige verdeeld wordt in 2 grote groepen. Tot de zomerpompoenen behoren de courgette, patisson en de spaghettipompoen. Ze worden kort na de bloei geoogst. Anderzijds heb je de langer rijpende winterpompoenen, zoals de gele reus, de rode centenaar of de dikke gele parijse.

Hoe schoonmaken?
De meeste pompoenen worden eerst geschild, doormidden gesneden, ontdaan van pitten en sponsachtige middenstukken om ten slotte in repen of blokjes gesneden te worden. Maar de grote variëteit in pompoenen betekent uiteraard ook verschillende schoonmaakmethodes. Sommige pompoenen met een harde en stevige schil, kunnen eerst gekookt worden zodat je er makkelijker doorheen kan. Andere pompoenen, zoals de spaghettipompoen, moeten dan weer helemaal niet geschild worden en kan je na het wassen en het wegsnijden van de vuile deeltjes in zijn geheel koken.

Hoe bereiden?
De bereidingsmogelijkheden van pompoen zijn eindeloos. Je kan een pompoen in blokjes koken, bakken, stoven, frituren en zelfs in de oven klaarmaken! Een zomerpompoen kan je, tenzij hij heel rijp is, met schil en al klaarmaken. Een winterpompoen moet je sowieso schillen en ontpitten voor je hem bereidt. Een vreemde eend in de bijt qua bereidingswijze is de spaghettipompoen. Alvorens deze pompoen in één stuk te koken, moet je er twee gaatjes in maken zodat het kookvocht kan binnendringen. Na een kooktijd van 35 minuten laat je hem uitlekken en ontdoe je hem van zaden en draden.

Lekkere combinaties
Pompoen is heel lekker in Oosterse stoofgerechten, zoetzure bereidingen, met geitenkaas of in een chutney (mengeling van gestampte groenten & fruit, gekookt met azijn en suiker en goed gekruid). De spaghettipompoen, met zijn geur die doet denken aan honing en citroen, vormt met knoflookboter of pesto een echte lekkernij.

Hoe bewaren?
De zomerpompoen heeft een beperkte houdbaarheid, dus die verwerk je best zo snel mogelijk na aankoop.
Een winterpompoen kan je, afhankelijk van de soort, twee tot zes maanden bewaren, op voorwaarde dat de steel niet beschadigd is, je de restjes aarde verwijderd hebt en je de pompoen op een droge, niet te koele plaats op stro of krantenpapier bewaart. Eens aangesneden blijft de pompoen nog enkele dagen goed in de koelkast of je kan deze porties voor langere tijd in de diepvriezer bewaren.

Tips

  • Gebruik een uitgeholde pompoen of patisson als eenmalige kom voor het serveren van pompoensoep of sla.
  • Frituur blokjes pompoen en serveer deze als voorgerecht.
  • Gedroogd of gezout kunnen pitten van de pompoen dienen als borrelhapje boordevol proteïnen en zink.

Recepten
Pompoenroomsoep met paprika's
Pompoentaart


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding