recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Radijsjes

Radijzen zijn groentjes die we allemaal goed kennen als we klein zijn, maar volledig vergeten als we volwassen worden. Jammer, want deze kleine knollen zijn een onderschatte bron van vitaminen en mineralen voor groot en klein. Radijzen stimuleren de spijsvertering en zijn dan ook populair als hongeropwekkend voorgerecht. Daarnaast zouden ze een gunstige invloed hebben op de luchtwegen, blaas en lever.

Seizoen
Maart tot oktober

Op de markt
Let bij aankoop van radijzen in de eerste plaats op het loof (dat frisgroen moet zijn en niet geschonden) en de oppervlakte van de radijzen. Als je zacht op de radijzen drukt, mogen ze niet verrimpelen.

Hoe schoonmaken?
Radijsjes groeien onder de grond en dienen dus altijd goed te worden afgespoeld. Het loof en fijn wortelstukje kan je met een scherp mesje verwijderen.

Hoe bereiden?
Radijsjes worden in de eerste plaats rauw met wat zout besprenkeld geserveerd als borrelhapje of in salades. Ook de blaadjes zijn eetbaar en kunnen verwerkt worden in soep of aardappelpuree.

Lekkere combinaties:
Als borrelhapjes worden radijsjes geserveerd bij krabsla en champagne. In een salade zijn radijsjes ideaal ter garnering van rood vlees of gebakken vis.

Hoe bewaren?
Radijzen kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten plastic zak.

Tips:

  • De radijzen zullen iets minder pittig smaken als je het rood eraf schilt
  • Is de pel toch wat zacht geworden, leg de radijsjes dan een uurtje in koud water tot ze weer knapperig zijn.

Recepten
radijsblaadjessoep

zomerslaatje met rosbief en blauwe kaas

rauwe groentenbrochetjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding