recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Dranken, smoothies en sapjes

Welke koffie had mevrouw gewenst?

We houden van koffie, zoveel is duidelijk. Al houden sommigen meer van een Espresso, een Cappuccino of een koffie verkeerd. Om zeker te zijn dat je krijgt wat je wenst, sommen we hier even alle belangrijke bereidingswijzen van koffie op.

Espresso
Espresso, soms verkeerdelijk uitgesproken als expresso, wordt gemaakt van 7 gram héél fijn gemalen koffiebonen waar op korte tijd en onder hoge druk 30 cc water wordt geperst. Het water dient net onder het kookpunt te zijn.
Een goede espresso herken je aan een dikke, bruine schuimkraag die in staat is je lepeltje voor enkele seconden te dragen.

Varianten op espresso zijn:

Espresso ristretto: zelfde hoeveelheid koffie maar slechts de helft van het water
Espresso doppio: heel eenvoudig een dubbele espresso

Cappuccino
Sinds het ontstaan van espresso in 1822 door Louis Bernard Rabaut zijn er tal van varianten gekomen. De gekendste onder hen is de cappuccino. Een andere verklaring voor het onstaan zou zijn dat Oostenrijkse monikken in de 17de eeuw Turkse koffie te sterk vonden en deze dus mengden met room en honing. Door deze mengeling werd de koffie bruin in plaats van zwart en was dit nu net niet het kleur van hun habijt. Deze monikken waren Kapucijnen..

Een cappuccino is 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 melkschuim. Soms wordt de bovenlaag afgewerkt met kaneel of cacaopoeder als doet dit de schuimkraag vlugger verdwijnen.

Het bereiden van een cappuccino is een ware kunst. Juiste hoeveelheid melk en melkschuim; Figuren maken in de schuimkraag; de lagen die totaal niet door elkaar lopen, ... Zij die de ambacht volledig onder de knie hebben, noemen we baristas.

Twee varianten op de cappuccino:

White cappucino of ook wel de wet cappuccino: meer melk dan normaal
Cappuccino scuro of dry cappuccino: minder gestoomde melk dan normaal 

koffie verkeerd of caffé latte
Alweer een gekende variant van espresso. Een koffie verkeerd is één deel espresso op 4 delen melk.  Deze koffie wordt in een breed glas geserveerd.

Bijna de zelfde bereidingswijze krijg je voor de café au lait ( of in Spanje café con leche ). Al gebruikt men hier filterkoffie en serveert men in een traditionele koffietas.

Ijskoffie of Café frappé
Ook als het snikheet is, kunnen we vollop genieten van koffie. Een ijskoffie bijvoorbeeld: oploskoffie, water en suiker
Een café frappé is perfect te gebruiken als alcoholvrije cocktail op een zomers feestje.
Het recept voor ijskoffie of café frappé

Streekkeukens en koffie
Elke streek heeft zijn eigen koffievariant zo lijkt het. InfoTalia beschreef reeds enkele opmerkelijke koffiebereidingen:

Koffie in de Canarische keuken
Koffie in de Marokkaanse keuken
Koffie in de Griekse keuken


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding