recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Heerlijk barbecuen

Barbecue light

Barbecue�n hoort bij het zomerseizoen, net zoals bikini�s en zonnebaden. Het is echter niet gemakkelijk op je lijn te letten met al die tuinfeestjes en barbecues. Nood aan een vetarme barbecue? InfoTalia geeft je enkele interessante tips die je zonder twijfel vooruit helpen.

Kies mager vlees

Het aanbod aan barbecuevlees is immens. Je hebt de keuze tussen varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees, struisvogel, kangoeroe,... En dit in alle mogelijke maten en vormen. Wie een beetje oplet, kan een gezonde keuze maken:

 

         Ga zoveel mogelijk voor kwalitatief vlees zoals magere rundsteak of kippenwit. Elke vleessoort (kip, rund, varken,...) omvat zowel magere als vettere stukken vlees. Een kippenbil met het vel er nog aan is vettiger dan kippenwit. Een varkenshaasje is dan weer veel magerder dan speklapjes of een hamburger van varkensvlees. Tussen bepaalde vleessoorten bestaan ook verschillen. Zo is eendenvlees meestal vettiger dan rood rundvlees. Konijn is dan weer een magere vleessoort.

         Kies voor vlees dat niet is gemarineerd. Marinades zijn immers vaak op basis van oli�n bereid. Je kan nadien zelf een light sausje toevoegen.

         Beperk de hoeveelheid vlees die je eet. Omdat de stukjes vlees op verschillende ogenblikken van de barbecue komen, heb je de neiging meer vlees te eten dan tijdens een normale maaltijd. Kies op voorhand twee of drie stukjes vlees uit. Kan je niet kiezen? Eet dan telkens een heel klein stukje van meerdere vleesproducten.

 

Vis

Ook wat vis betreft zijn er vette en magere vissoorten. Kabeljauw, zeetong, rog en wijting zijn magere vissen, terwijl zalm, haring en sardienen behoren tot de vettere categorie. Tonijn, ansjovis en heilbot zijn halfvette soorten. Bij vis is het echter meestal de bereidingswijze die doorslaggevend is. Wie weinig of geen boter of olie toevoegt aan de vis(papillot), kan zonder problemen van een heerlijk visje smullen.

 

Aardappeltjes in zilverpapier

Wat altijd lekker smaakt, zijn de bijgerechten: brood, frietjes, kroketjes, pasta, aardappelen, rijst,... Biedt de gastheer of -vrouw je de keuze, dan kies je beter voor een aardappel in zilverpapier, klaargemaakt op de grill. Laat de traditionele lookboter echter achterwege en ga voor een light sausje of light boter. Prop je ook niet vol, ��n of twee aardappelen volstaan.

 

Light sauzen en kruiden

Wens je je bord toch wat meer smaak te geven? Tegenwoordig bestaan er van de meeste sauzen light versies: vetarme mayonaise, light cocktailsaus, light bearnaise,... Ook look- en kruidenboter vind je gemakkelijk in een light variant terug. Voorts kan je ook beroep doen op allerhande verse kruiden om je gerecht op smaak te brengen. Enkele blaadjes basilicum, een takje dille of wat munt en koriander kunnen wonderen doen!

 

Groenten � volont�

Wat rauwkost en warme groenten betreft, mag je je laten gaan. Groenten zijn heel gezond en bevatten weinig calorie�n. Let wel op met dressings, kies voor de vetarme varianten. Een goede tip is om je barbecuemaaltijd te beginnen met een bord vol rauwkost. Je stilt op die manier al ietwat je honger, waardoor je minder geneigd zal zijn om teveel vlees of aardappelen te eten.

 

Ontdek hier de lekkerste barbecuerecepten met vis!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding