recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Heerlijk barbecueŽn

Barbecuemodellen met houtskool

Een goede barbecue bezorgt je jarenlang culinair tuinplezier. InfoTalia wijst je op de verschillende modellen die op houtskool werken.

Onmisbare eigenschappen

De belangrijkste vereisten van een barbecue op houtskool zijn stevigheid en stabiliteit. Veiligheid gaat immers boven alles. Verder moet de barbecue goed werk leveren als kooktoestel. Daarvoor moet er voldoende zuurstoftoevoer onder de houtskool zijn, is er best 20 centimeter afstand tussen houtskool en bakrooster, en zijn er luchtgaten voorzien.

 

De barbecue van je buurman is niet noodzakelijk de perfecte barbecue voor jou. Laat de keuze afhangen van de ruimte die je buiten hebt, de plaats waar de barbecue komt, de opbergruimte voor het toestel en het aantal hongerige magen. Voor 4 ŗ 6 personen volstaat een rooster van 30 op 30 centimeter of een doorsnede van 35 centimeter.

 

Houtskool

Gas- en elektrische barbecues zijn erg gebruiksvriendelijk. Alleen blijft de typische barbecuesmaak en Ėsfeer een beetje achterwege.

 

Traditioneel gebruik je houtskool voor een barbecue. Schaf je grote, onregelmatig gevormde klompen houtskool van goede kwaliteit aan. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn, anders krijg je de barbecue moeilijk aan de gang en krijg je veel rookvorming. Een dunne laag houtskool volstaat, gooi er bij elke gang wat meer houtskool op. Voor een lekker geurtje leg je enkele takjes rozemarijn op de houtskool.

 

Blijf liever uit de buurt van zelfontstekende houtskool of vloeibare brandstof. De geur en de smaak bevorderen je eetlust niet echt.

 

Verschillende modellen op houtskool

 • Goedkope barbecue
  Veel heb je niet nodig om te barbecueŽn: eigenlijk volstaat een rooster op twee bakstenen boven een kuil met houtskool. In de handel kan je wegwerpbarbecues kopen met een foliebakje met rooster, een aanmaakblokje en brandstof.

 • Draagbare gietijzeren barbecue
  Een meer gebruiksvriendelijke optie is een slijtvaste, gietijzeren barbecue op korte pootjes. Je kan hem op de grond plaatsen of op tafelhoogte op een hittebestendige ondergrond. Wel is dit model te klein om een hele vis of kip op te bereiden.

  Een hibachi is een gietijzeren barbecue uit Japan. Hij beschikt over een kleine vuurkorf waarin je kleine hoeveelheden snel kan bereiden. 

 • Vrijstaande kolenvuurbarbecue
  Groter zijn de vrijstaande kolenvuurbarbecues met een open grill, al dan niet geleverd met een windscherm, kap of draaispit. Sommige modellen zijn draagbaar. Andere hebben wieltjes of pootjes die afneembaar zijn. Als je een model met lange poten kiest, heb je een rugvriendelijke barbecue.

 • Ketelbarbecue
  Het bolvormig deksel van dit type barbecues zorgt ervoor dat er langs boven geen lucht bij het vuur kan, wat opvlammen voorkomt. Bovendien straalt het deksel de hitte terug op het voedsel. Je kan dus gelijkmatiger en sneller barbecueŽn, zeker bij grote stukken vlees of vis.

  Bij deze barbecues kan je het rooster meestal minder goed instellen. Wel kan je met de kleppen aan de vuurkorf de kooktemperatuur regelen.

  Kies voor een geŽmailleerde afwerking in plaats van hittebestendige verf.

 • Barbecues met voetstuk
  Deze barbecues hebben een vuurkorf boven een vuurgang. De vuurgang vul je met kranten en steek je aan door een ventilatiegat. De trek zorgt ervoor dat het papier ontvlamt.

 

 

Kies je voor een barbecue op z'n Amerikaans of voor vegetarische gerechten? Ontdek de lekkerste barbecuerecepten!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding