wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Verlichting

Een kwalitatieve kroonluchter herkennen

Wie ooit eens bezoek gebracht heeft aan Kasteel Schönbrun in Wenen of het Château de Versailles kent het adellijk gevoel bij het binnenkomen van de balzaal. Je oog wordt onmiddellijk naar het plafond geleid: daar hangt hij, die imposante kroonluchter die de balzaal sfeervol verlicht en rijkdom uitstraalt. Wij tonen je waar op te letten bij het kopen van een kroonluchter.

Kroonluchters van alle tijden
De eerste echte kroonluchters dateren van de middeleeuwen. Toen gebruikte men een houten balk met verschillende armen waarop kaarsen werden geplaatst. De constructie was bevestigd via een touw of ketting en via een katrolsysteem was het eenvoudig om de kaarsen aan te steken of te vervangen.

In de 15de eeuw werd de houten balk langzaam vervangen door andere metalen zoals zilver of goud. Door de hoge kost van nachtelijke verlichting werd de kroonluchter al snel een teken van rijkdom. Vanaf de 18de eeuw werd deze rijkdom nog meer benadrukt door extra armen van loodkristal toe te voegen in allerhande sierlijke vormen. Deze kristalsoort breekt het licht zodat je mooie kleurschakeringen verkrijgt. Begin de 20ste eeuw werden de kaarsen vervangen door lampen, wat onmiddellijk het aantal branden verminderde. Ook de bediende of slaaf die verantwoordelijk was voor de kaarsen brandend te houden, kon op zoek naar een andere, meer zinvolle bezigheid.

Kwaliteit van de kroonluchter
Bij een kroonluchter is het belangrijk dat hij met zorg is gemaakt. Let daarom vooral op de afwerking ervan.

 • Zijn de vormen egaal?
 • Is het glas goed geslepen?
 • Zijn de armaturen goed bevestigd?
 • Zijn er lasnaden zichtbaar?
 • Sluit de top perfect aan op het plafond?


Handgemaakte kroonluchters
Als de kroonluchter met de hand gemaakt is, mag er een kleine afwijking zijn op de armen. Let er dan wel op dat je een echt uniek ontwerp hebt. Zonder dit uniek ontwerp is de meerkost ervan niet te verantwoorden. Het maken van een kroonluchter is een echte ambacht. Bij aankoop van een handgemaakte luchter let je op:

 • De aanwezigheid van een echtheidscertificaat.
 • Heeft de kunstenaar naam en faam?
 • Is de luchter afkomstig uit een onderneming van de kunstenaar of van de hand van de kunstenaar zelf?

Een glazen of kristallen kroonluchter
Het spreekt voor zich dat een luchter uit kristal duurder zal zijn dan een luchter uit glas. Gelukkig hoef je niet enkel te kiezen uit deze twee opties.

 • Kristal: Mengeling van lood met glas. Geeft een mooie afwerking maar is zeer breekbaar. In Europa moet glas minimum 10% lood bevatten om onder de noemer kristal te vallen.
 • Bergkristal: Een in de natuur te vinden kwarts. Heeft een mooie schittering maar is niet altijd even egaal.
 • Swarovski kristal: Eén van de beste oplossingen voor de hedendaagse kroonluchter. Scherpe en egale afwerking en een loodpercentage van meer dan 30%. Hoe hoger het loodgehalte, hoe beter de brekingsindex. Een hoge brekingsindex geeft meer schittering en geeft een rijker kleurenspectrum.
 • Plastic: Deze kroonluchters zijn te vermijden! Plastic geeft geen extra schittering bij een brandende kroonluchter. Het plactic wordt eveneens dof na korte tijd en bovendien is plastic op korte afstand vlug te onderscheiden van “the real thing”.


Garantie
Nog meer dan bij gewone verlichting is een goede garantie belangrijk. De draden van kroonluchters zitten immers soms diep verwerkt en een reparatie ervan kan veel tijd in beslag nemen. Vraag dus steeds naar de manier van herstelling en of deze lokaal kan uitgevoerd worden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur