wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Verlichting

Soorten lampen

Welke soorten lampen zijn er vandaag op de markt te vinden en welke zijn hun voor en/of nadelen? Wij plaatsten de meest voorkomende lampen even op een rij...

Gloeilampen
Gloeilampen produceren licht, wanneer elektriciteit de gloeidraad in wolfraam (i.e. een zeer hard metaal) verwarmt. Er is veel keuze in uitvoeringen: heldere, halfmatte, matte, gekleurde... Sommige gloeilampen hebben een spiegelreflector, die het licht sterker in één richting verspreidt. Deze zijn eerder geschikt voor plaatsen waar het licht maar even moet branden, bijvoorbeeld het toilet of (kleer)kasten.

Gloeilampen zijn heel goedkoop, ze verspillen echter heel wat stroom. Slechts 10% van de elektriciteit zetten ze om in licht, de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Door die warmte verdampt het wolfraam zachtjes; wolfraamdeeltjes zetten zich dan af op de binnenkant van de lamp. Die deeltjes geven de lamp een zwarte schijn, waardoor ze nog minder licht levert. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: 1000 à 1200 uur of gemiddeld één jaar.

Halogeenlampen
Een halogeenlamp produceert twee keer zo veel licht als een gloeilamp en verbruikt daarbij tot dertig procent minder energie. Het verschil zit hem in het gas in de lamp. Dat gas verhindert dat wolfraamdeeltjes neerslaan op de binnenkant van de lamp. De deeltjes komen daarentegen op de gloeidraad terecht, wat de levensduur verlengt.

Halogeenlampen zijn weliswaar duurder dan gloeilampen, maar ze gaan dan ook 2000 à 3000 uur mee. Halogeenlampen geven veel ultraviolette stralen af; bijgevolg hebben de huidige modellen een UV-werende coating. De nieuwste generatie halogeenlampen geeft meer licht dankzij een speciale coating voor infrarode warmtestraling.

TL-lampen
De TL- of fluorescentielamp, ook wel buislamp genoemd, geeft licht door elektrische ontlading. Een fluorescerend poeder zet de onzichtbare, ultraviolette straling om in zichtbaar licht. TL-lampen zijn heel wat zuiniger dan gloeilampen en gaan ook ontzettend lang mee. In het begin knipperen ze wel, wat je kan voorkomen met elektronische voorschakelapparatuur.

Normaliter geven TL-lampen een eerder koel, industrieel licht. Daarom kom je ze vooral tegen in kelders, garages, werkruimten... Steeds vaker treft men nu ook uitvoeringen aan met een aangename lichtkleur, vergelijkbaar met een gloeilamp. De samenstelling van het fluorescerend poeder bepaalt de kleur van de lamp. Kies binnenshuis voor warm wit om het natuurlijke buitenlicht het meest te benaderen. Ook dimmen behoort sinds kort tot de mogelijkheden.

Spaarlampen
Als compacte versie van de TL- of buislamp zijn spaarlampen ideaal voor plaatsen waar je lange tijd veel licht nodig hebt: de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Een spaarlamp is een stuk duurder dan een gloeilamp. Daartegenover staat een levensduur die gemiddeld 10 keer langer is en een energieverbruik dat tot vijf keer minder is.

Het oog wil ook wat? De nieuwste generatie spaarlampen ziet er heel wat beter uit: kleiner en in peer- of bolvorm, zodat men de lampen gemakkelijk in kroonluchters kan plaatsen. Ook het comfort is sterk verbeterd. De recentere types starten op zonder knipperen en geven een veel warmer licht. Nieuw zijn ook de dimbare spaarlampen met Dimmerable Technology.

Wil je een gloeilamp vervangen door een spaarlamp? Deel dan het vermogen van de gloeilamp - uitgedrukt in Watt - plusminus door vier.

Gloeilamp Spaarlamp
40 Watt 7 tot 9 Watt
60 of 75 Watt 11 tot 16 Watt
100 Watt 18 tot 23 Watt

LED verlichting
LED's of Light Emmitting Diodes zijn relatief nieuw qua binnenhuisverlichting. De diodes of elektrische componenten zenden licht uit als er stroom doorheen gestuurd wordt. LED's kennen we eigenlijk van verkeers- en stoplichten, afstandbedieningen, lichtkranten... Naast rode, groene en gele zijn er sinds kort ook blauwe en witte LED's beschikbaar. Het verbruik van LED's ligt heel laag en ze geven 100 000 uren licht.

Energielabel
Naast elektrische toestellen krijgen ook lampen een energielabel dat aangeeft hoe zuinig ze zijn. Lampen met label A verbruiken het minste energie, lampen met label G het meeste.

Energielabel Soort lamp
A TL buizen
  Spaarlampen
B Spaarlampen
C - D Halogeenlampen
E - F - G Gloeilampen


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur