wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  een nieuwe woning kopen

Nog niet zeker van de aankoop? Gebruik de optie en de opschortende voorwaarde!

Indien je interesse hebt in de aankoop van een woning, maar je bent nog niet honderd procent zeker van eventuele bijkomende kosten, dan kan je een optie nemen op een koop. Ook kan je in het compromis een opschortende voorwaarde laten opnemen.

De optie bij een onderhandse verkoop

Indien je grote interesse hebt in een bepaald woning, kun je altijd vragen aan de verkoper van de woning, namelijk de eigenaar of vastgoedmakelaar, om een optie te nemen. Met de optie kun je vragen aan de verkoper het pand niet binnen een bepaalde termijn te verkopen aan iemand anders. De termijn kan schommelen tussen 1 week en 14 dagen. Indien je het pand waar je een optie op hebt, wenst aan te kopen, kun je de optie 'lichten'. Dat doe je het best schriftelijk en aangetekend. Sommige verkopers of vastgoedmakelaars staan geen optie toe, omdat zij daardoor andere kopers kunnen mislopen.

Indien je niet reageert binnen de voorziene termijn, gaat de verkoop niet door. Ook kan het zijn dat je een bepaalde som moet betalen indien je niet overgaat tot de koop van de woning. Dat bedrag kan bij een verkoopsovereenkomst aanzien worden als een soort voorschot. Koop je het pand niet, dan is het een soort schadevergoeding voor de verkoper.

De optie stelt de koper van vastgoed een stuk veiliger indien hij nog niet honderd procent zeker is van de aankoop. Dankzij de koopoptie kan je rustig de tijd nemen om de grond te laten nakijken, eventuele gebreken in te schatten met een expert en met je architect een raming op te maken van de bijkomende (verbouwings)kosten. Vraag ook bij het gemeentebestuur informatie op over de bestemming van het terrein en eventuele onteigeningsplannen met betrekking tot een eventuele heraanleg van de omgeving.

De opschortende voorwaarde

Je kan als kandidaat-koper een aantal opschortende voorwaarden stellen die moeten vervuld worden vooraleer een verkoop definitief is. Wanneer de voorwaarden niet vervuld zijn, is er ook geen overeenkomst. Een opschortende voorwaarde wordt meestal in het compromis opgenomen.

Bij het gebruik van een opschortende voorwaarde moet je wťl een compromis tekenen. In tegenstelling tot het gebruik van een optie, moet je er dus zeker van zijn dat je dit huis echt wilt. Wanneer wordt de opschortende voorwaarde gebruikt? Wanneer de kandidaat-kopers nog geen zekerheid hebben over hun vastgoedkrediet bij de bank bijvoorbeeld. In dat geval zal vermeld worden dat de verkoop pas gesloten is als er krediet wordt bekomen. Vaak zal ook een termijn opgenomen worden voor het verkrijgen van het krediet. De opschortende voorwaarde kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden met betrekking tot het verkrijgen van een bodemattest. De koper kan zich er zo van vergewissen dat de bodem van de koop in goede staat is.

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŽ. 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur