wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik door verlichting

LED lampen als alternatief voor spaarlampen?

LED lampen zijn de nieuwe verlichtingshype. Maar zijn deze LED lampen een waardig alternatief voor spaarlampen als het op energie besparen aankomt?

Energieverbruik van een led lamp
Een led lamp gebruikt 50% van zijn energie om licht te produceren, een spaarlamp gebruikt slechts 35% van zijn energie voor het zelfde doel: licht. Het andere deel energie wordt als warmte vrijgegeven aan de omgeving.

Belangrijk hier is dat het bovenstaande enkel geldt voor rode leds. Een witte led wordt gemaakt door fosfor toe te voegen aan een blauwe led. Deze fosfor houdt een gedeelte van het licht tegen zodat een gele kleur tot stand komt. Samen met het overgebleven blauwe licht, nemen wij dit waar als wit licht. Deze werkwijze kost vrij veel energie. Zelfs in die mate dat een witte led van mindere kwaliteit een energieverbruik heeft dat vergelijkbaar is met een gloeilamp!

Conclusie 1: witte leds verbruiken meer energie dan spaarlampen.

Halfwaardetijd: L50 en L70
Waar de meeste voorstanders van leds prat op gaan is de levensduur van een led. Het is echter belangrijker om te kijken naar de Halfwaardetijd van een led dan naar de eigenlijke levensduur ervan. De Halfwaardetijd is het aantal uren die een led kan branden tot het slechts de helft van het oorspronkelijke licht uitstraalt. Men gebruikt de code L50 om deze waarde aan te duiden.
In sommige gevallen gebruikt men ook L70. Dit komt overeen met een verval van 30%

De levensduur van leds is ongeveer 50.000 branduren. Je moet deze uren echter inkorten tot 30.000 branduren als je de L70 in gedachten neemt. Met de L50 kan je nog eens 10.000 branduren extra rekenen en kom je dus aan 40.000 branduren. Een spaarlamp daarentegen heeft een maximale levensduur tussen 8.000 en 15.000 branduren.

Conclusie 2: leds zijn langer bruikbaar dan spaarlampen maar het prijsverschil is ook weel wat groter.

Spaarlampen vs led lampen: de eindconclusie
Op het moment van schrijven, slaat de weeschaal door ten voordele van de spaarlamp. Er zijn verschillende fabrikanten die met hun ledverlichting al aardig in de buurt komen van spaarlampen wat betreft energiegebruik. Als de technologie nog verbetert en de productie van ledlampen verhoogd wordt door meer vraag naar de lampen, zal de prijs en energieverbruik zeker nog verder dalen.

Wens je nu reeds over te stappen op ledverlichting, raden we aan om voor kwaliteit te kiezen. De aankoopprijs buiten beschouwing gelaten zal deze keuze je 25% laten besparen op je energiefactuur ten opzichte van spaarlampen. Ten opzichte van oude gloeilampen zal je dit meer dan 400% rendement geven. Bij een spaarlamp versus een gloeilamp is dit ongeveer 300%

Meer informatie over led lampen


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur