wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik door verlichting

Gloeilampen, besparen ze energie?

Gloeilampen zijn vrij goedkoop in aanschaf maar verbruiken vrij veel energie. Ze zetten trouwens slechts een klein percentage stroom effectief om in licht.

Gloeilampen
Gloeilampen produceren licht, wanneer elektriciteit de gloeidraad in wolfraam (i.e. een zeer hard metaal) verwarmt. Er is veel keuze in uitvoeringen: heldere, halfmatte, matte, gekleurde... Sommige gloeilampen hebben een spiegelreflector, die het licht sterker in één richting verspreidt. Deze zijn eerder geschikt voor plaatsen waar het licht maar even moet branden, bijvoorbeeld het toilet of (kleer)kasten.

Gloeilampen: goedkoop maar verspillers
Gloeilampen zijn heel goedkoop, ze verspillen echter heel wat stroom. Slechts 10% van de elektriciteit zetten ze om in licht, de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Door die warmte verdampt het wolfraam zachtjes; wolfraamdeeltjes zetten zich dan af op de binnenkant van de lamp. Die deeltjes geven de lamp een zwarte schijn, waardoor ze nog minder licht levert. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: 1000 à 1200 uur of gemiddeld één jaar.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur