wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Vloerisolatie

Zo plaats je een vloerrooster tussen de vloerplanken

Een vloer heeft ventilatie nodig aangezien lucht in rust rot, vieze geurtjes en vocht met zich meebrengt. Het gevolg is vernield tapijt, vloermateriaal of soms zelfs de volledige vloer. Met name in de badkamer en keuken is vloerventilatie een must. Een vloerrooster plaatsen is een gemakkelijke oplossing. Wij leggen je uit wat je hiervoor nodig hebt en hoe je best te werk gaat.

Ventilatieroostersáals ventilatie
Wil je je woning beter ventileren, dan is de beste oplossing een of meerdere ventilatiestenen in de buitenmuur aanbrengen. Dat is echter een heel karwei waardoor veel mensen uitkijken naar een gemakkelijker alternatief. Vloerrooster zijn dan een goede optie. Deze plaats je in de vloerplanken zodat de lucht in de ruimte onder de vloer goed kan circuleren. Plaats je het ventilatierooster onder een verwarming of raam, dan ontstaan er bovendien opwaartse luchtstromingen die de lucht uit de kamer helpen te zuigen.

Benodigd gereedschap voor het plaatsen van een vloerrooster
Welk materiaal heb je nodig als je zelf een vloerrooster wil plaatsen?

 • Schroevendraaier
 • Decoupeerzaag of schrobzaag
 • Accuschroef of boormachine
 • Dunne boor of priem
 • Detector
 • Rolmaat
 • Potlood

Stappenplan voor het plaatsen van een vloerrooster
Welke stappen moet je volgen als je zelf een vloerrooster wil plaatsen?

 1. Als je een ventilatierooster in de vloer wil aanbrengen, moet je weten waar de leidingen en kabels die onder je vloer lopen zich bevinden. Met een detector kan je ze snel lokaliseren. Zo voorkom je dat je een leiding of kabel doorzaagt.
 2. Dan begin je met de plaatsbepaling van de balken onder de vloer. Dat doe je eveneens met een detector: deze geeft aan waar de vloerbevestigingen zich bevinden.
 3. Teken vervolgens een lijn parallel met de plint. Zorg voor een afstand van 15 centimeter tussen de lijn en de plint.
 4. Plaats nu de bovenzijde van het ventilatierooster op de lijn die je net getekend hebt. Verzeker je ervan dat je de uiteinden van het ventilatierooster exact tussen 2 balken houdt. Houd daarbij een rechte hoek ten opzichte van de muur aan.
 5. Markeer vervolgens de omtrek van het ventilatierooster met een potlood op de grond.
 6. Daarna neem je het ventilatierooster weg en teken je binnen de omtrek van het ventilatierooster eveneens een lijn. De afstand tussen de buitenste en de binnenste lijn hoort 12 millimeter te bedragen.
 7. Boor dan in elke hoek van de tekening een gat. Gebruik daarbij een boor van 12 millimeter. De rand van de boor moet binnen de binnenste lijn blijven.
 8. Met een decoupeerzaag of een schrobzaag zaag je vervolgens het stuk vloer binnen de binnenste lijn uit. Je start best vanaf de voorgeboorde gaten. Om te vermijden dat het uitgezaagde deel uiteindelijk op het benedenliggende plafond valt, bevestig je best een lange houtschroef in het gedeelte dat je eruit moet zagen. Deze fungeert dan als houvast voor als het stuk loskomt als je het laatste gat bereikt hebt. Bij een groot rooster is het mogelijk om je hand erdoor te steken zodat je het stuk met de hand kan opvangen.
 9. Dan is het tijd om de zijkanten van het gat glad te schuren met schuurpapier.
 10. Leg nu de randen van het ventilatierooster op de potloodlijnen. Met een kleine boor of priem kan je een gaatje maken voor de schroeven zodat je het rooster kan vastzetten. Bij een nauwkeurige afwerking wijzen alle schroefkoppen dezelfde richting uit.
 11. Ligt er tapijt op de vloer? Dan moet je een gat in het tapijt snijden voor het vastzetten van het ventilatierooster. Je moet het rooster dan op die manier bevestigen dat het tussen de vloerplanten en het ventilatierooster in zit. Bij een erg dik of hoogpolig (i.e. met opstaande haren) tapijt kan het nodig zijn om langere schroeven te gebruiken dan de schroeven die meegeleverd worden met het ventilatierooster.á

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur