wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Vloerisolatie

Zo breng je een ventilatiesteen aan in de gevel

Elke vloer vereist de nodige ventilatie en luchtbeweging om rot, vieze geurtjes en vocht te vermijden. Vooral in de badkamer en keuken is vloerventilatie een noodzakelijk iets, wil je je vloer(bekleding) niet vernielen. Met 1 of meerdere ventilatiestenen kan je de aanvoer van verse en de afvoer van bedorven lucht van en naar een ruimte bevorderen. Wij leggen je uit hoe je zelf een ventilatiesteen plaatst in de gevel.

Ventilatiestenenáals ventilatie
Wil je de ruimte onder zwevende vloeren op de benedenverdieping ventileren? In principe zouden er om de 2,5 meter ventilatieopeningen in de buitenmuren moeten zitten. Bepaalde wijzigingen aan een woning of tuin kunnen echter tot gevolg hebben dat de oorspronkelijke ventilatieopeningen niet meer naar behoren werken. Wie last heeft van schimmels en vocht, kan dan bijkomende ventilatieopeningen maken in de buitenmuur in de vorm van ventilatiestenen.

Ventilatiestenen zijn in de handel verkrijgbaar in diverse afmetingen. Ben je niet zo handig en wil je het jezelf gemakkelijk maken? Kies dan kleinere ventilatiestenen. Deze hebben dezelfde afmetingen als de bakstenen waarmee je woning gebouwd werd.á

Benodigd gereedschap voor het plaatsen van een ventilatiesteen
Welk materiaal heb je nodig als je zelf een ventilatiesteen wil plaatsen?

 • Moker
 • Klezoorbeitel
 • Accuschroef of boormachine
 • Puntige troffel
 • Veiligheidsbril
 • Beschermende handschoenen
 • Voegspijker

Stappenplan voor het plaatsen van een ventilatiesteen
Welke stappen moet je volgen als je zelf een ventilatiesteen wil plaatsen?

 1. Wie een ventilatiesteen in de buitenmuur wil plaatsen, moet een baksteen uit de gevel halen. Daarom moet je eerst op zoek gaan naar een goede steen die je kan verwijderen. Deze moet zich minimaal 1 laag onder de vochtbestendige laag bevinden. Bovendien moet hij onder het niveau van de binnenvloer zitten.
 2. Heb je een goede steen gevonden om te verwijderen? Dan kan je beginnen boren met een elektrische boormachine. Kies een grote steenboor en maak daarmee een aantal gaten in het voegsel rond de steenbak en in het midden van de baksteen, bij voorkeur verticaal zodat de baksteen in 2 delen uit elkaar valt. Ga hierbij voorzichtig te werk want je mag het omringende metselwerk niet aantasten.
 3. Als je dit materiaal gebruikt, komt de de meerderheid aan mortel meteen mee met de steen. Er blijven echter altijd resten mortel achter. Deze moet je eveneens verwijderen want een ventilatiesteen moet altijd in een schoon gat geplaatst worden. Let op: wie oude bakstenen met een hamer en beitel uitslaagt, doet er goed aan om handschoenen te dragen ter bescherming van de handen. Verder is het dragen van een veiligheidsbril een must, wil je je ogen beschermen tegen allerlei splinters die in het rond vliegen.
 4. Daarna moet je uit een stuk hout enkele stroken van een vijftal centimeter lang snijden. De dikte ervan moet dezelfde zijn als de voegdikte van de buitenmuur.
 5. Nu mag je de mortel beginnen maken met 3 delen zand en 1 deel cement.
 6. Neem vervolgens de strookjes hout en plaats die onderaan in het gat dat je gemaakt hebt. Zet ze vast met een beetje mortel.
 7. Dan is het de beurt aan de nieuwe ventilatiesteen. Maak deze vochtig en smeer aan de bovenzijde en langs de uiteinden mortel.
 8. Schuif de ventilatiesteen in de opening van de muur. Je moet daarbij nagaan of de steen gelijk komt met het metselwerk van de gevel. Met een liniaal kan je uittesten of de ventilatiesteen niet te diep zit of uit de muur steekt.
 9. Eventueel kan je nog wat mortel in de voeg smeren. Gebruik daarvoor een puntige troffel. Bij het voegen van het metselwerk doe je er trouwens goed aan om de mortel wat te laten stollen. Je haalt zo geen mortel uit de voeg wat leidt tot een gladdere afwerking.
 10. Ten slotte kan je de voeg afwerken met een voegspijker. Dit doe je best een uur na de vorige stap op het ogenblik dat de mortel ietwat hard begint te worden.á

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur