wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Koudebruggen en isolatietips

Isolatieterminologie: koudebrug

Een goede plaatsing van isolatie is belangrijk om te zorgen dat er geen koudebruggen ontstaan. Maar wat is dat, een koudebrug? Wij leggen je uit wat het is, waar je deze vaak aantreft en hoe je deze kunt opsporen...

Wat is een koudebrug?
Een koudebrug is een plaats waar de isolatie onderbroken is. Tussen de buitenkant en de binnenkant gaat op die plaats warmte verloren. De temperatuurdaling die zo ontstaat, kan condensatie veroorzaken en tot vochtproblemen leiden. En die vochtproblemen kunnen op hun beurt aanleiding geven tot schimmelvorming.

Waar tref je koudebruggen aan?
Koudebruggen bevinden zich vaak op plaatsen waar een overgang gemaakt wordt, bijvoorbeeld de overgang van muur naar vloer of van muur naar raam. Dit kan het gevolg zijn van een constructiefout of van slecht geplaatste isolatie.
 
Hoe detecteer je koudebruggen?
Tijdens de ontwerpfase van een constructie merk je koudebruggen op vanwege een niet goed sluitende overgang in de isolatie (lees: spleten en kieren).

Koudebruggen kan je achteraf nog opsporen door gebruik te maken van meetapparatuur op basis van infraroodstraling, die de oppervlaktetemperatuur meet. Waar zich een koudebrug bevindt, ligt de temperatuur immers lager. Deze koudebruggen moet je dan apart isoleren om het euvel te verhelpen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur