wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Inbraakbeveiliging

Enkele kleine ingrepen om je te beschermen tegen inbraak !

Vertrek je binnenkort op reis of ben je overdag niet thuis ? Let er dan op dat je woning het doelwit kan zijn van inbraak. Wij geven een aantal tips om je woning optimaal te beveiligen !

Plaatsing van een alarmsysteem / camerabeveiliging
Een eenvoudig alarmsysteem kan al heel wat ellende besparen. Er zijn vandaag op de markt vrij goedkope en degelijke alarmsystemen welke dieven afschrikken. Het plaatsen van camera’s of zichtbare elementen van het beveiligingssysteem ( zwaailicht ) aan de buitengevel van de woning schrikt inbrekers ook af. Hou je wel aan de wettelijke voorschriften bij het plaatsen van een dergelijk systeem.

Laat geen ladders / gereedschap achter
Alle gereedschap zoals tuingereedschap, ladders, hamers,… kunnen dieven gebruiken om in te breken in de woning. Laat ze nooit rondslingeren rondom de woning. Berg alle gereedschap op in het tuinhuisje of de garage. Zorg er ook voor dat ze niet zichtbaar zijn voor potentiële inbrekers.

Licht de buren in
Het is belangrijk dat je de buren inlicht dat je een lange periode niet thuis bent. Licht enkel personen in die je 100% kunt vertrouwen, het gaat hier trouwens om vertrouwelijke informatie. Vraag hen om een oogje in het zeil te houden. Geef hen ook steeds een telefoonnummer waar ze je kunnen bereiken, desnoods van een familielid dat dicht in de buurt woont. Geef de persoon ook een reservesleutel.

Post, Sleutels en rolluiken
Vraag aan iemand om dagelijks de post uit de brievenbus te halen. Uitpuilende post geeft aan voorbijgangers de indruk dat de bewoners van de woning niet aanwezig zijn. Verberg ook nooit een sleutel van de woning op klassieke plaatsen zoals de onder de deurmat, bloempot, … geeft een reservesleutel aan een vertrouwenspersoon. Vraag aan iemand om dagelijks de rolluiken op te trekken en neer te laten.

Gras afrijden
Indien u een vrijstaande woning bezit, met een tuin rondom de woning, is het belangrijk dat je uw gras afrijdt vooraleer je vertrekt. Een mooi gazon geeft aan voorbijgangers de indruk dat er iemand thuis is.

Sluit alle ramen en deuren
Vooraleer je vertrek, controleer je het best of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Controleer ook het tuinhuis, keldergaten, lichtkoepels, de achterdeur,… De preventiedienst van de lokale politie kan u altijd inlichten geven over de zinvolheid en de kwaliteit van veiligheidssloten, bijzetsloten, dievenklauwen, rolluiken, veiligheidsglas, etc…

Laat een licht branden
Als u het huis verlaat kunt u een lichtbron laten branden in de woning. Een tijdschakelaar of een eenvoudige spaarlamp geeft dieven de indruk dat er iemand aanwezig is in de woning.

Plaats geen waardevolle voorwerpen in de kijker
Plaats geen waardevolle voorwerpen in de woning welke zichtbaar zijn voor voorbijgangers. Dure hifi-ketens, juwelen, gsm’s, televisieschermen, computers, geld en waardepapieren, cheques, schilderijen,… zijn steeds het doelwit van inbrekers. U kunt dergelijke voorwerpen verplaatsen of ze binnengeven in een soort meubelbewaarplaats.

Registreer waardevolle voorwerpen
U kunt waardevolle voorwerpen laten merken, registreren. Er bestaan stiften op de markt waarmee je met onzichtbare inkt aantekeningen kunt maken op waardevolle voorwerpen. Enkel met ultraviolet licht kunt je de aantekeningen waarnemen. U kunt waardevolle voorwerpen fotograferen en gebruiken als bewijs bij een eventuele inbraak.

Slachtoffer van een inbraak ?
Ben je slachtoffer van een inbraak ? Neem direct contact op met de politie ! Zij geven op aanvraag advies en kunnen je begeleiden om een volgende inbraak te voorkomen.

Premies - Inbraakpreventiepremie
Er zijn premies te verkrijgen indien je inspanningen levert om je woning te beveiligen. Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor dergelijke premies ( inkomen, KI,…) Dergelijke premies kunnen tot 50% of meer van de totaalkost bedragen, er zijn uiteraard ook maximum barema’s aan verbonden. U kunt de premie aanvragen bij uw gemeente.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur