wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Inbraakbeveiliging

Luiken en traliewerk als inbraakbeveiliging

Rolluiken, klapluiken of traliewerk beschermen je ramen tegen inbrekers. Welke van de 3 opties is nu de beste oplossing? En waarop moet je letten als je luiken of tralies kiest en laat plaatsen? Wij zochten het voor jou op.

Luiken als inbraakpreventie
Weinig woningen zijn uitgerust met luiken ter bescherming van de ramen. Nochtans beschermen luiken niet alleen tegen inbraak, ze fungeren ook prima als zonnescherm of overgordijn. Bovendien bieden ze ’s avonds en ’s nachts thermische isolatie.

De meeste luiken worden aan de buitenzijde van de woning geplaatst. Toch is dit niet de best mogelijke constructie. Luiken zijn veel gebruiksvriendelijker als ze aan de binnenzijde van de ramen worden bevestigd. Tussen het raam en het luik plaatst men dan een elektronisch alarm. Dat alarm gaat af op het ogenblik dat de ramen geforceerd worden door dieven. De luiken vormen dan nog een bijkomende barrière. Bevinden de luiken zich aan de buitenzijde, dan kunnen deze afgebroken worden zonder dat je het opmerkt of het alarm wordt pas geactiveerd op het ogenblik dat de ramen geforceerd worden. Dan kan het al te laat zijn: een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om iets te stelen en weg te vluchten.

Keuze en plaatsing van luiken als inbraakpreventie
Wil je luiken laten plaatsen, meer bepaald rolluiken? Bedenk dan dat je het mooiste resultaat enkel verkrijgt als je de luiken tijdens de bouw van de woning laat plaatsen. Naderhand rolluiken laten bevestigen is mogelijk, maar esthetisch gezien wordt het niet aangeraden.

Kies je voor klapluiken? Raar maar waar, deze zijn nog moeilijker te bevestigen eens de woning er staat. Bovendien kan je ze niet van binnenuit bedienen. Ook de vergrendeling verloopt moeizaam. Houd er ook rekening mee dat de breedte van klapluiken beperkt is.

Wil je zeker zijn dat de luiken inbraakwerend zijn? Dan moet je ze niet alleen binnen monteren, maar je moet ook goede luiken kiezen met een minimale sterkte en kwaliteitsvolle geleideprofielen. Een goede rolluik kan je aan de buitenkant niet naar boven schuiven, noch naar beneden trekken. Daarom moeten de rolluiken uitgerust zijn met een blokkeerinrichting die je langs de binnenzijde kan vastzetten. Eventueel kan je achteraf nog rolluikgrendels laten monteren die je van binnenuit kan bedienen.

Tralie- en hekwerk als inbraakpreventie
Op de benedenverdieping van een woning of flatgebouw tref je soms getraliede ramen aan. Vaak denkt men dat dit enkel toegepast werd bij oude huizen, maar niets is minder waar. Bij nieuwbouwwoningen worden ze eveneens geplaatst. Tralies zijn dan ook een erg goedkope manier om je ruiten te beschermen tegen inbrekers.

Keuze en plaatsing van tralie- of hekwerk als inbraakpreventie
Omdat de tralies dikker moeten zijn naargelang de te overbruggen afstand groter is, past men vaak het formaat van de vensters aan. Men wisselt bijvoorbeeld enkele kleinere ramen af met een muur zodat een stevige verankering mogelijk is.

Je hoeft geen schrik te hebben: de tralies doen je woning heus niet op een gevangenis lijken. Sterker nog, traliewerk kan een erg sierlijke of kunstzinnige vormgeving hebben. Vanuit veiligheidsoverwegingen bedragen de afstanden tussen de verticale tralies wel maximum 10 tot 12 centimeter en tussen horizontale tralies minimaal 20 centimeter.

Wil je een groot en zwaar traliewerk goed verankeren, dan  omvat de plaatsing meer dan het boren van enkele gaten. Er zal ook gehakt en gemetseld moeten worden. Kleine tralies kan je eventueel verankeren in de raamkozijnen.

Wil je de tralies nog kunnen openen: om de ramen te poetsen of te schilderen bijvoorbeeld? Dan kan je beveiligde scharnieren en zware sloten laten aanbrengen op het traliewerk.

Tralies kan je ook aan de binnenzijde laten plaatsen. Toch geniet de buitenzijde meestal de voorkeur. In combinatie met een hor kan je het raam dan laten openstaan, zelfs als je niet thuis bent. Zo kan je de ruimte toch nog goed verluchten.

Kies voor tralies en hekwerken een zo donker mogelijke kleur. Zwart is een goede keuze. Hoe donker de kleur, hoe minder het traliewerk opvalt.

Een speciale vorm van tralies is dubbel glas met een metaal rooster ertussen. Deze zijn erg gebruiksvriendelijk.

Ten slotte wijzen we je nog op het bestaan van strekmateriaal of gerekt metaalgaas. Dit moet rond het raam gelast worden aan stalen hoekprofielen. Met name in kelders en schuurtjes tref je vaak strekmateriaal aan ter beveiliging van de ramen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur