tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Plezier in de tuin

Kamperen in je eigen tuin

Een tentje opslaan in de tuin en er de nacht in doorbrengen. Het lijkt banaal, maar voor kinderen is het een enorm spannende ervaring. Met de juiste ingrediŽnten maak je er een nacht van die ze niet snel zullen vergeten.

Voorbereiding
Betrek je kinderen bij de voorbereiding van de kampeernacht. Kies een leuk plekje in de tuin en zet samen de tent op, blaas de luchtmatrassen op en maak het gezellig met donsdekens of slaapzakken, kussens en knuffels.

 • Zet je tent niet in de volle zon op, doe dat wanneer het warmste moment van de dag al voorbij is. Een tent warmt namelijk sneller op dan ze afkoelt.
 • Is er regen op komst, wees er dan zeker van dat je tent waterdicht is. Geen grotere sfeerbreker dan een lekkende tent.
 • Hou de tentsluiting zo veel mogelijk toe. Muggen en andere insecten kunnen de nacht heel wat minder aangenaam maken.
 • Als de ingang van de tent niet naar het huis wijst, dan hebben je kinderen meer het gevoel dat ze op vakantie zijn.
 • Heb je zelf geen luchtmatrassen of slaapmatjes, dan kan je altijd eens vragen aan je buren of familieleden of zij je niet kunnen helpen.
 • Een zaklamp mag zeker niet ontbreken in de tent.

Het begin van de avond
Als de tent opgesteld is en het is tijd voor het avondeten, waarom kies je er dan niet voor om samen gezellig aan de tent te eten in plaats van in huis of op het terras?

 • Laat je kinderen een gerecht kiezen dat ze graag willen eten. Oudere kinderen kunnen dat dan zelf, onder jouw toezicht, bereiden op typische gasvuurtjes. Voor kleinere kinderen is dat te gevaarlijk en kan je barbecueŽn. Wees daar ook voorzichtig mee! Lees hier hoe je de gevaren van een barbecue indijkt.
 • Plaats je tuintafel in de buurt van je tent en gebruik deze als tafel voor het avondmaal.
 • Eten doe je natuurlijk op plastic borden. Drinken kan je uit plastic bekers.

De nacht valt
Na de heerlijke maaltijd is het tijd voor ontspanning!

 • Steek enkele sfeervolle tuinfakkels aan zodat de tent in een gezellig licht baadt.
 • Maak, als je voldoende plaats hebt, een kampvuur. Met kleine kinderen is dat iets te gevaarlijk, dus misschien kan je voor een veiliger alternatief kiezen. Een buitenhaard of tuinkachel geeft ook warmte en is erg gezellig.
 • Voorzie een lekker en gezond nagerechtje om in alle rust van te genieten.
 • Vertel een leuk verhaaltje aan je kinderen. Met een goede voorbereiding kan je de leukste verhalen vertellen.
 • Een interactief verhaal is ook leuk. Jij begint met een verhaal en midden in je verhaal stop je en duid je iemand aan die een vervolg verzint. Als het even vastzit, kan jij altijd ingrijpen om het weer op gang te trekken. Verhaaltjes vertellen kan je zowel buiten als in de tent doen.
 • Als het echt donker wordt, kan je samen met je kinderen op een groot deken naar de sterren kijken. Leer je kinderen enkele sterrenbeelden kennen. Achter de naam van vele sterrenbeelden schuilt een verhaaltje. Het kan leuk zijn deze erbij te vermelden.

Slaapwel
Je kan natuurlijk je kinderen niet tot diep in de nacht wakker houden. Hoe leuk het ook is, ze moeten onder de wol. Omdat het een speciale avond is, kan dat wat later dan het normale uur, maar het is niet nodig daarin te overdrijven. Hoe enthousiast sommige kinderen ook zijn, van zodra ze zonder jou in hun tent in de tuin zijn, kunnen ze wel eens heel bang worden. Het is dus belangrijk dat je hen op hun gemak stelt. Spreek af dat ze naar binnen kunnen komen als er iets is. Als jij en je kinderen dat willen en er is plaats genoeg, dan kan je natuurlijk ook samen in de tent slapen. Dat maakt een gezellige avond samen helemaal af.

De volgende morgen
Kinderen worden heel vroeg wakker, zeker in een tent waar je de vogels al van vroeg hoort fluiten en de eerste zonnestralen de tent verlichten. Om de magie van het kamperen nog even in stand te houden, kan je de kinderen ontbijt in de tent brengen. Een verkwikkend ontbijt in de tent is een heerlijke afsluiter van je kampeeravontuur in de tuin. In de loop van de dag bergen jullie dan samen alles op voor een volgende keer!

Een leuke zandbak, trampoline of boomhut in de tuin?


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin