tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Dazen of paardenvliegen bestrijden

Je hoort hem niet komen, je voelt hem niet op je landen, maar wees er zeker van dat je de steek van een daas zult voelen. Het bloeddorstige insect bijt met zijn scherpe grijpertjes zelfs door een lichte T-shirt om te krijgen wat hij nodig heeft: je bloed. Ze zijn ontzettend vervelend en kunnen je met een hele groep aanvallen, maar wat kan je er tegen doen?

Wanneer komen ze?
Hoewel ze in BelgiŽ en Nederland nog niet in zoín groten getale aanwezig zijn, kan je bij vochtig en warm weer altijd last krijgen van dazen. Er mag ook niet te veel wind zijn. Dazen houden van een windstille dag. Zoals bij de muggen, heb je geen last van de mannetjes. Het zijn de vrouwtjes die op zoek zijn naar bloed om hun eitjes te laten rijpen in hun lichaam.

Steekgedrag
Dazen speuren hun prooien op aan de hand van de koolstofdioxide die deze uitademen. Dichterbij hun prooien gaan ze ook af op warmte. Zeker de warmte die vrijkomt bij inspanningen. De scherpe, stevige snuit van een vrouwtjesdaas gaat zo door dunne stof en kan je pijnlijk bijten. De jeuk en zwelling komen voornamelijk door het speeksel dat de daas vrijlaat bij de beet opdat het bloed niet zou stollen. De meeste dazen steken liever bij vee dan bij mensen, maar dat wil niet zeggen dat ze je niet flink kunnen lastigvallen. De gewone regendaas valt mensen aan bij vochtig weer, soms zelfs in grote groep. De daas die het op je hoofd heeft gemunt, is de goudoogdaas.

Hoe bestrijden?
Veel kan je niet doen tegen dazen, maar je kan de kans om geprikt te worden wel enigszins beperken.

  • Draag op warme, vochtige en windstille dagen een lange broek en een trui met lange mouwen, ook al wil je dat waarschijnlijk niet. Kies ook een stof die dik genoeg is en een lichte kleur heeft. Dazen worden meer aangetrokken door donkerdere kleuren. Om de goudoogdaas van je hoofd te houden, kan je een pet of hoed dragen.
  • Op dagen dat dazen massaal uitvliegen, kan je beter plekken vermijden waarvan je weet dat er een grote concentratie aan dazen is. Blijf dus uit de omgeving van ondiepe waterpartijen, vochtige bossen of stallen, want dat zijn trekpleisters voor de paardenvlieg.
  • Het is niet gemakkelijk om een daas dood te slaan. Door hun alziende facetogen gaan ze bij de minste beweging vliegen. Het enige moment waarop je ze met je hand kan doodslaan, is als ze bijten, maar dan is het al te laat. Een vliegenmepper zien ze niet zo gemakkelijk op hen afkomen, maar dat heb je natuurlijk niet altijd bij.
  • Een laatste tip is... niet veel zweten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral op warme zomerdagen.

Als je toch geprikt wordt, kan een kalmerende zalf enigszins verlichting brengen.

Maak ook komaf met mieren, muggen en wespen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin