tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Wespen bestrijden - Wespensteek behandelen

De zomer staat voor veel mensen gelijk aan genieten van het mooie weer. De tuin, het terras of het binnenkoertje biedt dan een heerlijke oase van frisse kleuren, heerlijke geuren en vooral rust. Of toch niet? Overdag komen opdringerige wespen je lastigvallen, en zit je helemaal niet meer op je gemak. Hoe maak je nu komaf met die vervelende insecten, zodat je rustig van je tuin kunt genieten?

Nuttig?
Hoe vervelend ze ook kunnen zijn, wespen hebben weldegelijk nut. Ze zijn gevreesde jagers onder de insecten en gaan vaak muggen en vliegen te lijf. Ze hebben de eiwitten nodig om hun eigen lichaam sterk te houden, maar vooral voor de voeding van hun larven. En wesp kan op een paar uur tijd meerdere vliegen doden, dus zonder deze geelzwarte moordenaar zouden er heel wat meer vliegen en muggen rond je hoofd zoemen.

Vervelende beestjes!
Het nut van wespen ten spijt, houden niet veel mensen van wespen en zijn ze ze liever kwijt dan rijk. Vooral met kleine kinderen in de buurt wil je de wespen liever weghouden. In tegenstelling tot de bij heeft de angel van de wesp geen weerhaken en kan ze verschillende keren steken. Een erg kwade of in het nauw gedreven wesp zal dat dan ook doen. Het gif van een wesp veroorzaakt een pijnlijke rode bobbel, bij allergische personen kan die bobbel erg groot worden en in het ergste geval leiden tot een shocktoestand.

Hoe kan je steken behandelen?

  • Voorkomen is beter dan genezen. Als er een wesp in je buurt is, sla er dan niet naar. Een opgehitste wesp zal je achtervolgen en steken als hij kan.
  • Als je na de prik een angel ziet, dan was het geen wesp, maar een bij die je heeft gestoken. Verwijder de angel en probeer het gif eruit te zuigen.
  • Bij een wespensteek kan je het gif er proberen uitzuigen. Wrijf er ook even over met azijn of ammoniak. De eerste pijn kan je daarna verzachten met een ijsblokje. De bijkomende jeuk ga je te lijf met een kalmerende gel of zalf.
  • Let heel goed op met blikjes frisdrank of andere drankjes. Een wesp wordt door de zoetigheid aangetrokken en komt soms vast te zitten in je drankje. Als je de wesp met je drankje inslikt, kan hij prikken in je mond of in je keel. Dat is heel gevaarlijk omdat de steek snel zal opzwellen. Ga dan ook zo snel mogelijk op zoek naar professionele hulp. Ondertussen kan je rauwe ui eten of ijsblokjes in je mond houden.

Wat kan je doen tegen wespen?
Vooral als je eten bovenhaalt, komen de wespen je lastigvallen. Maar ook als je een lekkere cocktail drinkt in je hangmat, moet je opletten. InfoTalia geeft je enkele handige tips zodat je de wespen vaarwel kunt zeggen.

  • Afvalzakken of vuilbakken trekken wespen aan. Maak dat ze goed gesloten zijn en geen verleidelijke geurtjes verspreiden.
  • Zweet en zoete parfums zijn ook aantrekkelijk voor wespen.
  • Probeer geen wespen weg te slaan. Zit er een wesp op je, blaas hem dan weg. Daar kunnen ze niet tegen.
  • Koop wespenvallen of maak ze zelf. Snij daarvoor de top van een petfles af, schroef de dop eraf, giet wat cola of bier in de fles, smeer wat confituur aan de rand van de dop en plaats de top omgekeerd op de rest van de fles. Wespen kunnen er wel in, maar niet uit.
  • Verbrand koffiegruis. Wespen kunnen niet tegen de geur. Ook kruidnagel en citroenstukjes houden hen op afstand.
  • Blijven de wespen hardnekkig terugkomen terwijl je bijvoorbeeld buiten eet, dan kan je de wesp gewoon doodslaan met een vliegenmepper. Ruim de dode wesp zo snel mogelijk op, want de geur die een dode wesp verspreidt, trekt andere wespen aan.

Maak ook komaf met mieren, muggen en dazen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin