tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Een invasie van mieren in de tuin en rond je huis?

Mieren kunnen erg nuttig zijn in de tuin, maar in en rond het huis zijn het geen welkome gasten. Hoe kan je mierenplagen voorkomen en bestrijden?

Eens de zon hun nest opwarmt, gaan mieren ijverig op zoek naar voedsel. Het zijn echte zoetekauwen en in de natuur voeden ze zich vooral met honingdouw, een uitscheidingsproduct van bladluizen. Om de bladluizen te beschermen doden ze de natuurlijke vijand van de bladluizen, de larven van het lieveheersbeestje. 

Zijn mieren nuttig?
Mieren zijn nuttige dieren omdat ze schadelijke insecten bestrijden, afval in de tuin opruimen en de bodem verluchten door hun ondergrondse activiteiten. Maar wat te doen als je ontdekt dat een mierenkolonie je terras aan het ondermijnen is of je grasveld inpalmt?

Hoe mieren bestrijden of verdengen?
Mieren zijn steeds op zoek naar voedsel dus etensresten moeten altijd zo snel mogelijk verwijderd worden, zeker op het terras. Sluit alle vuilnis goed af en plaats het niet te dicht bij het huis. Ook rottend hout verwijder je best.

Om mieren weg te jagen bestaan er een aantal milieuvriendelijke huis- en tuintips:

  • strooi rode peper, koffiedik, gebroken eierschalen, keukenzout of kruidnagel uit
  • leg knoflookteentjes op hun pad
  • span koperdraad bij de deuropening of leg een koperen munt langs het pad waar ze je huis binnenkomen - mieren houden immers niet van koper
  • strooi tomatenbladeren of lavendel over hun nest
  • giet kokend water in de nestingang

Iets drastischer maar even millieuvriendelijk is ze een mengeling van poedersuiker en droge gist voor te zetten. De mieren zullen zich te goed doen aan dit zoete nagerecht maar door het uitzetten van de gist overleven ze hun laatste avondmaal niet.

Mochten  bovenstaand alternatieve middeltjes echt niet helpen, kan je nog altijd je toevlucht nemen in chemische verdelgingsmiddelen. In dat geval houden lokdozen de minste milieu- en gezondheidsrisico's in. Hou te allen tijde rekening met kleine kinderen en huisdieren!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin